Почит към паметта на Апостола

През 2012 година България официално отбелязва 139 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Да се познават делата, идеите, мечтите и живота на Левски е привилегия за всяко българско дете.

За да се докоснат до една малка частица от светлата личност на Дякона, учениците от 2 а, б, в, г, д клас представят в урок за него основни акценти от живота му. Те са едни от най-ярките белези за храбростта и величието на Васил Левски. Второкласниците се вълнуват, че ще бъдат участници в един учебен час, посветен на личността и делото на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Класните ръководители на вторите класове – Валя Личева, Цветомира Стойчева, Татяна Събкова, Иванка Костова и Людмила Ванкова – по своему се явяват апостоли. С този необикновен час те доказват с делата си, че са готови да приемат идеите на Левски и да ги завещаят на своите възпитаници.
Учениците са много, но в зала „Европа” се намира място за всеки един.  Направена е презентация за живота и делото на Апостола. Озвучена е. Представена е пред учениците. Второкласниците се подготвят за урока по родолюбие. Те издирват и събират материали, свързани с живота и делото на Васил Левски. Научават патриотични песни в часовете по музика. Участниците от всички класове рецитират стихотворения, посветени на Апостола, а между тях се чуват негови мисли, останали в историята и сърцата на българите. Децата споделят своите отговори на въпроса: Какъв е за вас Левски? За някои от тях той е „родолюбец”, „ храбър, добър и велик човек”, „народен будител”, „достоен българин”, „герой”… Провежда се конкурс между представители от петте паралелки за литературно четене на творба, посветена на Апостола. Произведението се изучава и е поместено в читанката за втори клас – „Синеокият рибар”, Георги Мишев. Участниците полагат много усилия за изявата си като рецитатори четци и заслужено печелят аплодисментите на съучениците си.
На малчуганите се предлага работен лист с математически  и езиков ребус, свързани с името на Левски и неговия светъл пример. Една от учителките на второкласниците казва на децата, които са впечатлени от урока по патриотизъм, че: „Всички ние трябва да се поучим от Апостола и най-вече от неговия непреклонен дух, всеотдайност и родолюбие. С вашите дейности преди урока и в него вие доказахте, че  повелите на Левски са живи и ви вълнуват.”
Сто тридесет и девет години вече, всяка година в мразовития февруари, когато „зимата пее свойта зла песен” във всяко едно кътче от родината ни признателни поколения свеждат глава пред подвига на революционера и бореца за свобода с едноминутно мълчание.  Учениците от втори клас при СОУ „ Иван Вазов” в края на урока, посветен на Васил Левски, засвидетелстват почит към паметта му.
Учителите пожелават на своите възпитаници да бъдат честни и смели, да се трудят всеотдайно, да бъдат достойни за святото му име и безсмъртния му подвиг.

pic2 pic3 pic4 pic5
Back to top button