Малките ученици в света на приказките

Световноизвестната приказка от Вилхелм Хауф „Малкият Мук” е пиесата, на трупата на плевенския ДКТ „Иван Радоев”, която посетиха малките ученици от нашето училище.
Най-хубавият дял от наследството на Вилхелм Хауф са приказките, които той е написал още като млад учител за учениците си. Те се преиздават непрекъснато и са любимо четиво на децата.

 

Хубавата приказка е благодатно училище за добродетели – тя води по широките лъчезарни пътища на правдата, доблестта и мирния градивен труд, но сочи също потайностите, мрачните пътеки на порока, лъжата, измамата и разрушението.Такива са повечето от приказките на Вилхелм Хауф, почерпили от мъдростта на немското народно творчество и източните приказки.
Режисьор е Десислава Стоянова. Сценографията и костюмите са поверени на художничката Зоя Минева, куклите са изработени от Тихомир Витков. Хореограф на танците е Георги Енчев. Ролите са под майсторското изпълнение на актьорите Васил Асенов, Марин Георгиев, Николай Станев, Анелия Стойнова, Димчо Генов, Емил Николов и Кирил Крачунов. В спектакъла се включи и Спасимира Евстатиева от театралната студия.
Режисьорът споделя свой прочит на детската приказка. „Аз правя моя трактовка и драматизация. Сюжетът е по-опростен, има много ярки образи на героите и вечният конфликт между борбата за доброто и злото, както и щастлив край. В загадъчния свят на Ориента нещата са по-различни и всичко може да се случи. Акцентът е върху отношението към различните. Искам публиката да се замисли доколко можем да бъдем толерантни към тези хора”, сподели режисьорът Десислава Стоянова.
Със завладяващата сила на приказните изразни средства малките ученици съпреживяват трудностите и успехите на героя. Магията на умелата актьорска игра и силата на доброто така ги увличат, че те през цялото време участват в постановката и помагат на Малкия Мук със своите съвети.
Мук е симпатично малко момче, което рано е останало без родители и затова търси онова, което му липсва в живота – обич и красота.
Тайната на летящите чехли и силата на вълшебната тояжка, които открива в гардероба на своята зла господарка му дават нови възможности – да избяга от нея и да опита късмета си по света. И наистина успява – получава служба в царския палат. Там той си навлича гнева, омразата и ревността на царския съветник, защото пречи на великите му амбиции. Несправедливо обвинен от него Малкият Мук е прогонен от царството.
Загубил всичко, той разбира, че нито парите, нито каквито и да било магически сили могат да направят човека щастлив. Само толерантността и човечността могат да донесат топлота между хората. И в този свят всичко има своето място и понякога дори и най-малките неща са от голямо значение.Зрителите се убеждават във вечната истина, че единствено онзи, който има златна душа е истински богат.
Приказките са прозорец за децата към света, който те не познават, но към него от най- ранна детска възраст проявяват любопитство. Те поставят нравствени проблеми. В тях винаги се борят доброто и злото и след много и различни перипетии, доброто побеждава. От всяка приказка се извлича поука, до която децата сами и лесно достигат. Цели се активиране критичната мисъл на малчуганите и се провокира избор на действия в реалния живот, които да са на страната на доброто. Може би някои ще кажат, че приказките са плод на прекалено голямо въображение, на огромна доза оптимизъм, навяващи представи за безкрайно щастие и доброта, обгърнали света. Но какъв би бил животът ни без мечтите от нашето детство ?
Смелите положителни герои са обичани от децата. Те увличат и учат на кураж и упоритост в отстояване на справедливостта и истината, учат се на солидарност, развиват въображението им, защото злото също е част от света, а хората, които избират да бъдат „лоши”, никак не са глупави, а са подли, лукави и използват непозволени средства, за да постигнат своето.
Приказките представят възможност за избор в живота и целят той да бъде позитивен.Те винаги са били опит да се помогне на човечеството за неговото хуманизиране, което е дълъг процес и той чрез приказките започва още от детството!

 

Back to top button