Малки посланици на народната песен

Изворът на народната песен е чист и непресъхващ. Хубава, неувяхваща и нестихваща е и българската народна песен, която ежегодно звучи на конкурса „Орфеево изворче” в Стара Загора. На него тази година се явиха две талантливи момичета от нашето училище и получиха златни лири и грамоти.
Ива Тихомирова Цветанова е ученичка в 1б клас. Нейният класен ръководител е Цветомира Стойчева. Малката ученичка изживя много приятни мигове както по време на конкурса, така и в концерта на 9 май на сцената на Плевенския драматичен театър. Там много наши ученици, учители и гости от 6 европейски държави се докоснаха до красотата и богатството на българския музикален фолклор и до песента „Една българска роза”, изпълнена от Ива. Гордост изпитаха всички, които чуха гласчето на „славейчето”! Не е истина, че подрастващото поколение не се интересува от корена и от историята си! Искрено благодарим на Ива, която е вече второкласничка. Със своята народна песен „Събрали се две-три баби” тя ни подари истински празник за душата. Талантливото момиче бе открито в часовете по музика, а г-жа Рени Стоянова я доведе в залата, където се преплете детското гласче със звуците на музиката.
Фолклора носи в сърцето си и ученичката от 3г клас Полина Максимова Тодорова с класен ръководител Виолина Борисова. Третокласничката е скромна, изключително трудолюбива и има брилянтен глас, който се чува вече и по Българското национално радио. Записала е северняшката песен „Малка мома”, когато е била на конкурс в Русе. Тази година тя пак е първенец в ІІІ Национален конкурс „Напеви от Северозапада”, проведен в Монтана. Даровитата третокласничка изпяла северняшката песен „Янице ле, Яно” и „Тупан тупа”, която е от Северозапада. Голямо предимство за младия талант е, че се учи от мама, която владее много добре маниера на народното пеене, защото е учителка в това направление. Полина е усвоила вече специфичните за народното пеене украшения на мелодията. Ученичката има колоритен български национален костюм, пее мелодични български народни песни, „пие от извора” на българския фолклор. С участието си в конкурса „Орфеево изворче” през пролетта малката народната певица спечели Златна лира и парична награда.
Изворът на фолклорното наследство ще остане вечен с изпълненията на тези талантливи деца. Да им пожелаем успех! Да ги приветстваме по случай празника на българската просвета и култура, защото:
Народът ни живее с песента.
Народът ни във песните живее,
тъй както корените във пръстта.
И става по-добър, когато пее.

Малки посланици на народната песен
Малки посланици на народната песен
Back to top button