Малчуганите посетиха „Карнавал на животните”

Ако целта на Плевенската филхармония е да се популяризира класическата музика и най-малките да видят, че и тя може да бъде забавна и интересна, то категорично можем да кажем, че това вече се случва, защото образователните концерти за деца, които от години вече са традиция са все по- интересни за малките ученици.

Всеки концерт е различен и забавен, независимо дали се представят български народни традиции, световноизвестни танци или пък представителите на гората, както видяхме при последното представление, което учениците от начален етап на нашето училище посетиха.

Музиканти от Плевенска филхармония представят поредица от образователни концерти, фантазия за оркестър от Камий Сен-Санс „Карнавал на животните”. В програмата са включени откъси, посветени на различни животни, а по време на тяхното изпълнение децата се запознават с различни музикални инструменти.Музикалната приказка е в 14 части. Във всяка една от тях се разказва за различни представители на животинския свят, за Лъва, Кенгуруто, Костенурката, Кукувицата, Магарето, Слона, Рибките, Птичките и Лебеда. Всеки от представените инструменти- цигулката, виолата, виолончелото, контрабаса, кларинета, флейтата, както и двете пиана и целият оркестър се включвата в магията да илюстрират и имитират животинските звуци, движения, живот и гласови възможности. Така по един подходящ за детското възприятие начин малките слушатели се запознават с класическите музикални инструменти чрез забавния и познат животински свят. Към атрактивното представяне се включват и 14 анимационни филмчета, които като кратка приказка забавляват малките ученици.
През музикалната приказна гора води малките слушатели Асен Антонов.
Въведението подготвя „Царският марш на лъва“ – началото е с участието на целия оркестър.
Следва втората част, която предлага един типичен ден от живота в кокошарника и изведнъж спокойното кудкудякане се превръща в кокоши скандал.
„Дивите и бързи животни“ са представени от двамата пианисти, които се преследват във вихрен устрем.
По-нататък „Костенурките“ танцуват известния „Канкан“ на Офенбах, но по костенурски съвсем бавно.
Най-големите инструменти на сцената участват в „Слонът“. Клавирният акомпанимент помага на контрабаса да се покаже като истински слон – тежък, огромен и тромав.

„Кенгурута“ се нарича шестата част, написана само за две пиана. Докато оркестърът почива от музиката разбираме много за скритата нежна душевност на едно кенгуру – плахо, но любопитно и много, много елегантно.
В „Аквариума“ водата се плиска от двете пиана, а вътре плуват чудати водни обитатели.
Ревът на „Персонажите с дълги уши“ е изсвирен от струнните инструменти. Музикалната му трансформация е толкова успешна, че слушателите бързо разпознават магарето.
„Кукувица в гъстата гора“ е деветата част. Тук спокойствието на гората се чува в бавните акорди на пианата, а кларинетът се превръща в една истинска кукувица.
Песента на птичките от „Птичарника“ е представена от флейтата.
Следва известната част „Лебедът“, поверена на грациозното виолончело.
„Финалът“ е грандиозен завършек на животинския карнавал. Чуват се мотиви от предходните части, но най-вече позитивната и вдъхновяваща атмосфера, съпътсваща празника.

Една от нaй-известните творби на Камий Сен-Санс започва съществуването си като шега и подарък от композитора за негови приятели. Тъй като държи да има име на сериозен творец, той забранява изпълненията на забавния „Карнавал на Животните” с изключение на две представяния пред познати. Броени месеци след смъртта му обаче, сюитата има официална премиера и бързо се превръща в едно от най-известните класически произведения на всички времена.

 

Back to top button