Малчуганите посетиха балетен спектакъл, сътворен от деца

„Пепеляшка” е заглавието на най-новата продукция на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869”. Екипът усилено репетира, за да представи постановката пред учениците от първи, втори, трети и четвърти клас на нашето училище ден преди великденската ваканция. На 31март в зала „Емил Димитров” при читалището видяхме приказката „Пепеляшка” през погледа на тийнежърките водещи. Балетният спектакъл е изграден като приказка, която се разказва от деца актьори. Трудно ли е сам да направиш представление и в същото време да участваш в него ни предлагат да разберем двете водещи на представлението.

 

Трудно е да се изброят всички спектакли на Балетната школа през годините: „Приказка за балета”, „Приказка за грамофона”, „Приказка за телефона”, „Грозното патенце”, „Куклената фея”, „Ледената царица”, „Вълшебният бал” са само част от десетки представления, посетени от стотици плевенски деца. Срещи с танца и музиката, които раждат любов към истинското Изкуство.
„Това вече е повече от традиция, това е история”, категорична е хореографката и художествен ръководител на Балетната школа Маня Николова. „Още след „Ледената царица” (2012 г.) имах желание да направим отново приказка, защото според мен това е по-лесно смилаемото за децата. Интересно е предложението на режисьора Георги Енчев да пренесем познатия сюжет на приказката в наши дни – ученици имат проект, в който трябва да пресъздадат приказката. Това е една симбиоза между приказното и това, което ежедневно заобикаля децата”, споделя Николова.
Дванадесетте основни танца се танцуват под звуците на специално подбрана музика, която е микс от различни стилове и епохи. Мултимедийните кадри в синхрон с действието допълнително провокират интереса на малките зрители и спомагат за обогатяване на личната им култура. Настроение създават и пищните и оригинални костюми на танцьорите.
Освен класически танци, в спектакъла отново са включени атрактивните и интересни за децата брейк денс и попинг техника. Балетното студио е основната единица, с която се гради спектакъла. Участват и актьори от детската театрална студия към ДКТ „Иван Радоев” с ръководител Ива Николова, ученици от НУИ „П. Пипков”, брейк и попинг танцьори. Режисьор на спектакъла е Георги Енчев, Иван Велчев- Йово е сценограф, Валя Козовска – репетитор. Музикалният подбор е на Илина Павлова. Талантливите ни балерини са ученици различни плевенски училища: СОУ „Иван Вазов”, МГ „Гео Милев”, ГПЧЕ, ДФСГ „Интелект”, НУ „Патриарх Евтимий”.
„Пепеляшка е между нас и тя не заслужава да е обект на подигравки, а на възхищение. Младите хора днес гледат какво ли не, интернет непрестанно им дава всякаква информация. С това се съобразявахме, когато обсъждахме сценария за спектакъла. Струваше ми се, че някои от първоначалните идеи, ще се сторят инфалтилни. Затова решихме историята да бъде за съвременни млади хора – тук, сега, такива, каквито са, и по някакъв начин да кореспондира с Пепеляшка в нашия живот. Всеки познава някого, когото би могъл да нарече Пепеляшка”. Това е основното послание, което се опитва да отправи към младата аудитория режисьорът на спектакъла Георги Енчев

 

Back to top button