Който иска, той може и успява

В националното състезание IT „Знайко” ученици от 4 клас на СОУ „Иван Вазов” в гр. Плевен за пореден път доказаха качеството на училищната подготовка по информационни технологии. Учениците успяват, защото материалната база на училището е добра. Има модерни компютърни зали. Обучението, което се предлага в тях, е на високо ниво. Заслугата за подготовката на знайковците е на младата учителка по информатика Наталия Горанова. Самите участници имат интересни идеи и състезателен дух. И тази година те провериха възможностите си с явяване на областния кръг на IT „Знайко”, което е организирано от сдружение „Образование и технологии” и „Майкрософт” – България.

Състезанието е с най-масовото участие в провежданите до момента турнири и олимпиади по информационни технологии. Протича в четири кръга, като първите два от тях са дистанционни. Учениците правят проекти по определено задание и в определен срок, след което ги изпращат за оценка от независима комисия, съставена от университетски преподаватели и учители по информационни технологии.
Третият кръг бе областен и се проведе в училища – центрове в цялата страна. Нашето училище бе домакин на 17 март 2012 год. На този областен кръг малките знайковци изпълниха добре своите проекти, разпределени в две компютърни зали. Справиха се и с допълнителните задачи.
Четвъртият, национален кръг, ще се проведе в база Момина крепост, Велико Търново, и там са поканени най-способните 30 четвъртокласници, умеещи да работят с технологиите на компютъра. Между тях са учениците от 4 клас – Павлин Валентинов Димитров, Илия Яворов Петров, Цветан Кръстев Кръстев и Емила-Лилия Емилова Петрова. В група А се класира Павлин, който изрази в презентация по детски и оригинален начин своята обич към майката. В група Б Илия и Цветан на шега и наистина се класираха с презентация и приказка за измислените лъжи, посветени на 1 април. Смятат, че „светът е оцелял, защото се е смял.” Емила-Лилия избра по-сериозна тема – Трети март. С удоволствие използва ресурсите, свързани с Панорамата в нашия град.
Учителката, която преподава на четвъртокласниците информационни технологии, споделя, че всички участници са се справили успешно на интердисциплинарното състезание и тя е доволна от тях. В проектите им личи творческо мислене и много добри умения за работа с ИТ. Решават успешно с компютъра и технологиите и другите допълнителни задачи. Състезание, компютър, удоволствие – това е разковничето на успеха. Достатъчно е един път да те завладее пламъкът на технологиите и не можеш да се откъснеш. Дали трябва да преодолееш трудности, дали трябва труд, докато стигнеш върха? – Да, за да стане всичко за определено време, трябва да се постараеш. Не е лесно – без труд, желание, мечта, знания, мислене, нещата не могат да се получат.
Какво споделиха децата за тяхната завоювана малка победа? – „Много се радвам”, „Удовлетворена съм”, „За мен е върховен миг, не съм очаквал”, „Чувствам се шампион не на компютъра, а все едно съм на стадиона”, „Сега сме повече, нашият малък задружен отбор”.
Да бъдеш първенец на СОУ „Иван Вазов” е чест, но и отговорност, защото трябва да защитиш званието „Знайко” и успешната подготовка по информационни технологии. Да пожелаем отново победа, както миналата година. Тя бе завоювана от Илия Яворов Петров. Който иска, той може и успява!
Успех на вазовските деца и на последния четвърти кръг в националното състезание IT „Знайко”!

Back to top button