Изненада от първолаците

По стара българска традиция се сурвака с украсени дрянови пръчки. Дрянът е първото дърво по нашите земи, което цъфва след зимата, затова е и символ на здравина и издръжливост.

По традиция с него се сурвака за здраве и плодородие. Така решиха и малчуганите от 1б клас. В час по домашен бит и техника те изработиха сурвачките, с които обиколиха училището. А те са натъкмени с бяла вълна и червени конци, сухи плодове, чесън, люти червени чушки, нанизани пуканки, малки колачета и мъниста. Някои от тях са по-съвременни – украсата им е с бонбони, бисквитки, разтегателна хартия, макарони, парички от капачки. Този вид дейност е забавна за децата.
Класната ръководителка на учениците от 1б Цветомира Стойчева споделя, че при изработването на сурвачките децата са се опитали да възстановят миналото, за да докажат, че традицията може да продължи и в следващите поколения. Докато украсяваха сурвакниците, децата научиха сурвакарско стихче, в което да се пожелава здраве и изобилие на всички в дома. Училището е техен втори дом – затова те сурвакаха директора и много учители:

Сурва, сурва година,
весела, весела година!
Голям клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза,
пълна къща със деца,
пълни класни стаи с ученци,
пълна кесия с парици!
Живо, здраво догодина,
догодина, до амина!

Нека благодарим на досетливите и сръчни ученици от 1б клас за добрите пожелания! През Новата 2011 година най-много здраве и успехи за всеки да има!

Back to top button