Истинската красота е дълбоко скрита в човешката душа

На 27 октомври малките ученици на СОУ ”Иван Вазов” посетиха спектакъла на Драматично-куклен театър ”Иван Радоев” – Плевен „Красавицата и Звярът”, за да видят режисьорската провокация, че е важна не само външната красота, и че истинската красота не е онова, което виждаме с очите си, а нещо много по-дълбоко…

Всички знаят историята за умното и красиво момиче, което живее с баща си и своите сестри. То мечтае да срещне чаровния принц от приказките. Вместо това съдбата я отпраща в двореца на Звяра – омагьосан принц-чудовище, като откуп за живота на баща й. Но дали Звярът е наистина такова чудовище, каквото изглежда, че е? Дали срещата с красивата и скромна девойка с добро сърце ще успепе да развали страшната магия? Театралният екип пресъздава на сцената познатия сюжет, зад който зрителите ще прозрат темите за красотата, саможертвата, самотата и любовта. Затворени в градината на омагьосания замък, истинските чувства плашат със своята сила. Дали такива истории се случват и днес, зад зидовете на отчуждението на нашето време?

Тази приказка се среща във фолклора от цял свят. Във Франция става известна едва след като е преразказана от Жан-Мари Льопринс дьо Бомон през 1757 г. Именно върху тази версия са базирани повечето по-късни адаптации в киното, театъра и музиката. Драматизацията е на Елена Канеда и Ани Оникилиева по идея от приказката на Мадам дьо Бомон.

Режисьорката Десислава Стоянова е осъвременила прочита на френската приказка, като е направила езика достъпен до широката аудитория. Сценографията и костюмите са дело на Зоя Минева, а хореографията на Георги Енчев, В ролята на красавицата се превъплъти актрисата Цветелина Кирилова, а звярът бе Георги Енчев. Куклата, с която игра той, е изработена от ловешкия художник Тихомир Витков, който е специалист в сферата на сценографията и куклите за куклен театър.

В заглавието, любимо на безброй малчугани по целия свят, участва почти цялата плевенска театрална трупа – актьорите: Цветелина Кирилова, Георги Енчев, Нина Илиева-Петкова, Елица Анева, Генадий Николов, Димчо Генов, Анелия Стойнова, Марин Георгиев, Емил Николов, Николай Станев.

„Красавицата и Звярът” на сцената на Плевенския драматично куклен театър е спектакъл за деца, в който, разказвайки популярната история със средствата на театъра, словото и музиката, създателите на представлението разкриват магическата властна сила на изкуството. Колкото по-рано човек го срещне на живо, толкова по-голям шанс има той да го обикне. И когато малчуганът порасне, сам ще поиска да изрази себе си с музика, театър, танц или рисунка.

Срещата с героите на любимата приказка на сцената изгражда у детето траен усет към културата, чрез разпознаването на красиво и грозно, добро и зло, вълнуващо и скучно. Мирогледът ни се гради във възраст, в която сме най-впечатлителни. А веднъж трогната, тази впечатлителност оставя в душите винаги отворена вратичката към красотата във всичките ѝ причудливи форми на проявление.
Това е един приказен спектакъл, с чудеса, които се случват не само пред очите на публиката, а и в техните детски сърца.

 

Back to top button