Искат, могат, успяват на състезанието

Искат, могат, успяват на състезанието по информационни технологии  „Знайко”

С компютърното обучение в СОУ „Иван Вазов” се осигурява развитие на мисленето, на творческите способности, формира се изобретателен стил в дейността на учениците.

Състезанието по IT Знайко се провежда с подкрепата на „Майкрософт” – България. То дава възможност на учениците от 1 до 4 клас от цяла България да покажат знанията си за работа с информационни технологии. Провежда  се в четири кръга. За всеки клас има тематични задачи. Първият кръг, който вече премина, е дистанционен и е под мотото: „Празници, традиции, герои”. Работи се в две направления – Денят на народните будители и Есенни празници по света. За да участват в състезанието, ученици от 4 клас разработват свой проект, който е под формата на компютърно съчинение или презентация по една от темите. Тази година в първия кръг на състезанието от Плевен участваха само ученици от нашето училище.
Четвъртокласниците, които изявяват желание и могат да се доверят на своите знания, са 10 човека. С ентусиазъм се подготвят за състезанието. Пръв помощник е добрият професионалист по информационни технологии Наталия Иванчовска, която за втора година дава точни и полезни указания за направата на сполучлив проект на своите възпитаници. Още при написването на съчиненията тя установява, че са интересни и добре направени. Спазени са изискванията – отговарят на темата, добре оформен файл, създаден с програмата Word. В написаните текстове на учениците от 4а клас има вмъкнати графични обекти, снимки и собствени рисунки. Госпожица Иванчовска учи учениците с инструментите за форматиране на картина. Те познават менюто Format Picture – Layout  и  имат умения за избор на разположение на картината спрямо текста. Всяко дете има идея да я осъществи  самостоятелно или с помощ на учител.  Учениците са със собствен стил на работа и по този начин стават независими. Те изработват 10 различни съчинения и презентации.  Ето и резултатите: Участниците са  почти 200 деца от 4 клас, от различни кътчета на страната. Класирани са най-добрите работи  в група  А – 9 на брой  и  в група Б – 12.
Учениците, класирани в група А, получават право на участие в трети кръг на състезанието, без такса за правоучастие и без да се явяват на втори кръг. Имаме  класиран четвъртокласник от нашето училище  в тази група. Той  много скоро ще получи грамотата си, както и наградата. Ученикът побеждава със съчинението си „Поклон, будители народни!”, което завършва с  думите: „С гордост, че съм българин, с удоволствие написах текст за славните будители АЗ, Ивайло  Цветанов Радков, ученик от 4а  клас”.
Има още класирани вазовски знайковци от четвърти клас, които намират своето почетно място  в група Б и те са:
– Валерия Иванова Балбузанова – „Приказка за есенните празници”. Тя съчинява приказка, в която герои са две листенца. Те беседват за есенни празници в България –  Димитровден и Мишкинден.
– Ванеса Росенова Янчева – „Будители от моя роден край”. Работата й напомня  за певеца  и композитора Емил Димитров, чието име свързваме с нашия град Плевен.
– Никола Емилов Енчев – „ХристофорКолумб”. Ученикът пише за втория понеделник на месец октомври, който се чества като Международен ден, посветен на Христофор Колумб. Наред със снимковия и текстов материал, ученикът рисува с програмата Paint прекрасен кораб.
– Ния Чавдарова Попова – „Есенното равноденствие”. В съчинението си тя споделя: „Равноденствието полага изравняване на силите на Ин и Ян в природата, което води до душевна хармония. Това помага на човека да се приспособи към есенния климат.”
– Светлозара Светлозарова Витанова – „Своенравните букви”. Ученичката оформя своята работа с програмата Power Point. Презентацията е с нейни фотографии  и текст, който е забавно четиво за деца от 1 до 4 клас. В нея има музика, преходи, ефекти…
Очакваме грамотите за отличното представяне в първи кръг на състезанието в електронен вид!
Похвално е, че и най-немотивираните ученици се включват в  работата през часовете по СИП –  информационни технологии 1 – 4 клас, радвайки се на успехите на своите приятели. Така те добиват увереност в собствените си възможности и се активизират за работа в следващите етапи на състезанието. За да могат и успяват, голяма е заслугата на учителя по информатика Наталия Иванчовска, която работи компетентно тази учебна година с малките информатици от четвърти клас  и също ги  мотивира за  бъдещо участие в състезанието. Запознава ги с регламента му и  то става едно любимо занимание и творческа изява за малчуганите от началния курс. Очаква се обявяването на темата за втория кръг.
Нека победителите бъдат последвани и от други знайковци!Znajko_2Znajko_3

Back to top button