„Грозното патенце“ гостува на малчуганите

Традиционно добрите връзки на СОУ „Иван Вазов“ с Драматично-куклен театър „Иван Радоев” продължават от много години, защото отношението към изкуството се изгражда от най-ранна възраст. А и въздействието върху малките зрители на театъра, с всичките му изразни средства, е силно и завладяващо и децата обичат да посещават театрални постановки. 

За първи път актьорите гостуваха в училище и представиха постановката „Грозното патенце“ пред малките ученици на СОУ „Иван Вазов“. Сцената беше поставена в непосредствена близост до малките зрители и те имаха възможността да видят как пред тях се променят декорите, да проследят смяната на актьорите, доближиха се до актьорската игра.

Страница след страница от приказката се отваряха пред детските очи, които следяха и съпреживяваха с нескрит интерес историята на малкото патенце. Когато се излюпва, то е различно от останалите патенца в селото и затова е отхвърлено от всички. Заради подигравките и ударите е принудено да замине и да заживее само. Това продължава до деня, в който се осмелява да се приближи до лебедите и открива, че те не само че не го гонят, но то самото се е превърнало в прекрасен лебед.

В сюжета на приказката Андерсен използва основни периоди от собствения си живот. „Грозното патенце“ е една от най-мъдрите литературни притчи за високата житейска цена, която всеки заплаща, следвайки призванието си да бъде различен, такъв какъвто е. Разказаната история е интересна и занимателна. Няма съмнение, че тази приказка е един от бисерите на световната литература, който никога няма да загуби блясъка си, няма да спре да вълнува малки и големи.

Представлението предизвика и много въпроси, които децата се надпреварваха да задават към актьорите след края на постановката. Интерес представляваше дали е лесно да се направи театър, как и кой изработва красивите кукли и как успяват така артистично да ги движат и да изглеждат като живи, как актьорите успяват да се превъплъщават в различните роли и да променят гласа си. И не на последно място как така патенцето от малко и грозно се превърна в красив лебед. Малките зрители без притеснение се приближиха до актьорите и задаваха своите детски въпроси, снимаха се с тях, докоснаха прекрасните кукли, дори се опитаха да ги размърдат така както актьорите го сториха на сцената.

Присъствахме на „театър на живо“ и това предизвика огромен интерес. Експериментирахме като решихме представлението да бъде поставено в училище и това се оказа отлична идея. На 21.02.2014г. актьорите играха четири спектакъла за малките ученици и това позволи зрителите да бъдат в малък, камерен състав, което допринесе за по-близкия контакт на децата и случващото се на сцената. Майсторската игра на актьорите завладя детските сърца и ги спечели за театралната сцена. С нетърпение очакваме новите срещи със сценичното изкуство.

 

teatyr m3
Грозното патенце гостува на малчуганите

 

Back to top button