„Фортисимо в клас” вече и при нас

Образователната програма „Фортисимо в клас” откри нови приятели сред четвъртокласниците в нашето училище. Тя се стреми да достигне до тях на най-достъпния език – езикът на музиката. С тази образователна инициатива учениците от 4 а, б, в, г клас се възпитават в  положително отношение към класическата музика. В редовните часове по този предмет на децата гостува  професионален музикант, който свири и разказва интересни факти за инструмента, за произведенията, за някои композитори.

На 19 октомври за втори път в класните стаи на четвъртокласниците се изнесе урок на „Фортисимо в клас”, който бе посветен на виолончелото. Заинтригуващ лектор бе прекрасната музикантка от Плевенската филхармония Виктория Генова. Часът, воден в класна обстановка, беше изпълнен с интерактивни игри и любопитни истории – много високо виолончело – 7,5 м, което се съхранява в музей; чело, което е изобретено от „Лего”.  Разказът на музикантката за струнно-лъковия инструмент беше съпроводен с много нагледност. Тя показа на учениците как звучат 4-те струни – ла, ре, сол и до. Децата научиха, че и инструментът притежава „душичка”, като цигулката, с която се запознаха в първия урок. Малчуганите с нетърпение искаха за пипнат лъка, направен от конски косми, и да посвирят с него на струните на инструмента. В един момент от урока опитът за свирене на всеки ученик съчетаваше изключителна индивидуалност, макар и не с изразени качества на музикант. Виктория Генова включи малките си приятели в интригуваща игра с електронния камертон. С него те настроиха струните  на музикалния инструмент, за да свирят правилно. И зазвучаха прекрасни мелодии из „Четирите годишни времена”, „Лебедово езеро”, „Кан-кан”, пиеси от „Карнавал на животните”, „Песента на Солвейг”… Учениците се запознаха и с различни жанрове в музиката. Новаторският подход на виолончелистката, личността й като музикант очарова учениците не само с впечатляващата си техника, но най-вече с дълбочината и непосредствеността на музикалната си култура. От името на четирите паралелки музикантката получи пъстри букети от цветя. Имаше и тетрадка за впечатления на учениците за проведения концерт с инструмента. Всички мнения бяха похвални.
Госпожа Генова сподели, че детската публика от четвъртокласниците на нашето училище е много интелигентна и умее да слуша внимателно.  Гората от ръце на знаещи ученици много я впечатли и тя не скри задоволсвото си от добре свършената работа на учителя по музика Кося Евтимова. Между лектора и преподавателя по музика на четвърти клас съществува сътрудничество и с желание се изпълняват изучаваните произведения.
Образователният проект „Фортисимо в клас” изпълнява своята цел успешно. Учителят по музика на учениците от четвърти клас споделя: „Часовете за запознаване с инструментите са вълнуващи, дават възможност на учениците да се докоснат и до класическата музика”. Подборът на музикантите е сполучлив. Те умеят да общуват със звуци и слово. Повечето от тях свирят в Плевенската филхармония. В първия урок за цигулката пристигнаха и  малки музиканти, техни връстници. През седмица, до края на месец декември, вазовските ученици ще научат повече за вълшебството на различни музикални инструменти, ще се запознаят с тях, а те ще им подарят красиви изпълнения на живо. Накрая на проекта „Фортисимо в клас” за всички ученици от ІV клас в нашето училище и в едно софийско училище, включено в образователната програма, ще има празничен заключителен концерт. В него ще вземат  участие всички музиканти, изнасяли урок пред децата. А четвъртокласниците като главни действащи лица  в проекта ще се виждат на видеостена.
Учениците одобряват включването си в  музикалната инициатива. Може би един ден те ще си спомнят с умиление за тези образователни часове и ще влизат с желание в концертните зали. Надеждата е, че в бъдеще  учениците от нашето училище ще са просветената музикална публика на Плевен.

fortisimo2fortisimo3

Back to top button