Букет от ритми

„Има ли мисъл, има ли чувство – само тогава се създава изкуство.”
Децата от 1-4 клас обожават да танцуват. Танцът е изкуство! Всяка стъпка е магия, всяка грациозна извивка – прекрасно приказно видение. Какво ли чувство изпитват момчетата и момичетата на дансинга и в общуването с публиката? А те са много талантливи – голяма част от тях са избрали да учат СИП Хореография. Художествен ръководител на танцовите състави при малчуганите е Надя Тодорова, а корепeтиторът, без който не може – Рени Стоянова.
Народният танц има лечебни свойства. Той омайва и омагьосва. За да стане това, трябва да се докоснеш до него, да го усетиш. Най-силно тази учебна година го почувстваха учениците от 2г, 4в и 4г с класни ръководители Вили Атанасова, Мая Декова и Сашка Данговска. Децата стъпиха на плевенска сцена. Показаха танцувални умения пред гости от 6 европейски държави. Играха от душа и сърце „Бранковска ръченица” и „Северняшки ритми” и видяха една удовлетворена публика. Децата бяха щастливи участници, облечени в пъстроцветни носии и получиха много овации. Последователната и методична дейност на учителите стимулираше децата да работят още по-усърдно в изучаването и популяризирането на българския фолклор. Талант и красота, минало и настояще се преплетоха и сътвориха един букет от звуци, ритми и цветове.
В нашето училище учат и други даровити деца. От 1в и 1г клас – Ива Ангелова и Христина Вачкова посещават балетно-театралната школа „Спирит”. Те са ученици от класовете на г-жа Събкова и г-жа Костова. Ръководител на състава им е Ирина Хаджиева. Магията на танца ги завладява още през 2008 година и не ги напуска до ден-днешен. През учебната 2010/2011 година участваха във фестивала „Дъга от таланти” в Пловдив и спечелиха Купа „Тракия”. Тази година имат 3 първи и 1 второ място, медал и подарък DVD. На Международния детски фестивал „Слънце-радост-красота” в Несебър получиха медал и приз за цялостно представяне. В Банско, на Международния фестивал на изкуствата „Утринна зора”, имат І място и медали.
В същата школа участват и две сестри – Йоанна и Албена Сиркови. Йоанна е ученичка от 4в клас, а Албена – във 2в клас. Те танцуват модерен балет, хип-хоп, джайв. Получили са досега два златни медала и грамоти от национални конкурси. Техните учителки – Мая Декова и Силвия Василева, се гордеят с победите им.
Нермин Аргунова Рюстемова, ученичка от 4б клас с класен ръководител Евелина Ницова, участва в много балетни конкурси и печели призови места. Пълна е с медали. Тя е виртуоз в това изкуство.
Балерината от 3а клас – Валерия Иванова, има почетна грамота за активно включване в балетния спектакъл, който посетиха децата от 1-4 клас през месец април.
До богатството на българския фолклорен танц се докосва всяка седмица и Цветозара Копчева, ученичка от 4г клас. Тя танцува в ансамбъл „Нашенчета” към ЦРД. Много често вижда как деца аплодират тях, танцуващите, заради неповторимите изпълнения на сцената, усеща усмивките им. В Турция получи златен медал и плакет. Понякога има сълзи, но на радост и трогателна чувствителност от изтанцуваното.
„Всяка стъпка е магия, всяко движение е стихия. Танцът е дар мигновен. Танцът е приказка, любов и спомен! Усмивка! Топлина! Копнеж за полет!”
Пожелаваме на децата от 1-4 клас много вълшебни „танцуващи моменти”!

Ива и Патрисия 1в
Христина 1г
Албена 2в
Валерия 3а
Цветозара 4г
Нермин 4б
Йоанна 4в
Back to top button