Злато и сребро от Зимните математически игри

Андрей и Кристиан ни донесоха злато и сребро от Зимните математически игри

Те се проведоха от 3 до 5 март във Велико Търново. Нашите момчета се състезаваха със свои връстници от математически гимназии от столицата и страната, а комисията, която оценяваше резултатите, включваше основно университетски преподаватели. Младите информатици и математици бяха разделени в пет възрастови групи – A, B, C, D и Е, и за 4 астрономически часа трябваше да решат по 3 задачи, всяка от които им носи по 100 точки.
От нашето училище участваха трима ученици от 6а клас – Андрей Дончев, Кристиан Костов и Иван Дончев. Андрей показа най-висок резултат – 290 точки, и убедително спечели златния медал. Успехът му не е изненада за никого – в първия брой на вестника ние го нарекохме нашето златно момче заради първото му място на Националната олимпиада по информатика през 2010-а. И не сгрешихме. През миналата учебна година той взе и бронзов медал в същото състезание. Може да се похвали с успехи и в шахмата – има два бронзови медала. Сигурно му донесохме късмет и в тази надпревара. Честито!
На второ място и със сребърен медал е Кристиан Костов с 260 точки. Ученикът неведнъж е бил на първите три места в регионални състезания по математика, изкушен е и от изобразителното изкуство и в биографията си има куп награди. Браво! Достойно се представи и третият ни участник – Иван Дончев. За подготовката им заслуга имат Димитър Данаилов, преподавател по информатика в нашето училище, и Павел Петров, преподавател в ЦУТНТ – Плевен.
Конкуренцията бе сериозна – около 180 ученици в различните възрастови групи от столицата и от Варна, Пловдив, Плевен, Шумен, Стара Загора, Ямбол и Велико Търново. 19 общо са победителите в различните възрастови групи.

Как да не се похвалим с това, което забелязахме, когато разглеждахме резултатите на всички участници. В тази възрастова група само две общообразователни училища от страната имат свои представители, всички останали са ученици в математически гимназии. И Андрей и Кристиан изпревариха всички!
И трите момчета споделят, че са доволни от постигнатото, но гледат и напред към още по-високи постижения. Съвсем наясно са с възможностите и знанията си, защото са очаквали награди, отивайки на това престижно състезание. Задачите им се сторили лесни. Не се притесняват вече по такива форуми, имат достатъчно опит, дори и приятели – свои конкуренти. Никога не си завиждат взаимно, защото не се знае следващия път кой ще бъде пръв. Изключително усмихнати, жизнерадостни, те споделят, че обичат да ходят на училище, че имат най-добрите и разбиращи ги преподаватели и много приятели. И тримата са убедени, че бъдещето им е свързано с информатиката и програмирането. Много странно изглежда, когато чуваш такива сериозни неща и планове от устата на малки момчета като тях. Един през друг се надпреварват да обясняват, че това, с което се занимават, не са информационни технологии, а истинско програмиране. Много техни съученици не разбират това и си мислят, че е лесно, а те пишат истински програми по тези състезания. И искат да се знае.
Честито, момчета! И следващия път по същия начин – вие знаете как! Че и по-добре!
В@з Буки Веди

Back to top button