Заминаваме за Испания

Седемчленен екип от петима ученици и двама преподаватели ще представят училището ни от 7 до 11 ноември в Испания, гр. Хихон. Това е третата мобилност по проекта „Пътуване между културите” по програма „Коменски”, по който работим вече втора година заедно с още шест страни – Словакия, Великобритания, Полша, Румъния, Испания и Холандия. Избраните – Цветослава Маринова от 11м, Моника Мончева и Цветан Раев от 11з, Вероника Йончева и Маргарита Тодорова от 11и, заслужиха тази възможност по време на домакинството през май тази година, когато посрещнахме 29 свои връстници и 12 техни преподаватели от страните партньори.

Петимата наши съученици бяха най-активните и най-отговорните към задълженията си по подготовката на гостуването и по време на работата в екипите.
Сериозна е подготовката преди заминаването.  Домакините от Испания вече са регламентирали темите, по които ще се работи там. По тяхна инициатива по време на гостуването всички ще представляват  Ученически европарламент с 4 комисии. Ще се обсъждат  теми за безработицата сред младите във всяка от страните, глобалните миграции, социални проблеми като алкохолизъм, наркомании например и младежта в Европа. Ръководителите на проекта са поканили всички желаещи от 9, 10 и 11 клас в нашето училище да представят своя поглед по проблемите, като всяка седмица се работи по една тема. След това се подбира, превежда. Сред най-активните ще бъдат избрани учениците за следващата мобилност в Полша през февруари, други пък ще бъдат наградени с екскурзии в страната. Така че имате възможност да се потрудите и да се опитате да бъдете сред най-добрите, които ще си осигурят вълнуващо пътуване и срещи със свои връстници от други европейски страни. Сега му е времето!
Най-активните и добре представили се по темата за безработицата са Ниляй Метинова и Полина Луканова от 10з, Илина Георгиева и Преслава Стоянова от 9з, Весела Маринишева и Александра Гергушка от 9л.
Разбира се, ще отнесем там и подаръци, както и по един диск със запечатани най-хубавите моменти от визитата в България през пролетта на миналата учебна година.
Пожелаваме на нашите съученици, които ще пътуват, незабравими преживявания, за които да ни разкажат след това във вестника!
Припомняме ви, че работата по проекта започна през септември 2010-а и ще приключи през 2012-а по същото време. Ръководители на проекта са Нина Тотева, Димитър Димитров, Ренета Стоянова и Христина Стоичкова.

В@з Буки Веди

 

 

Очакваме да е забавно, но и много отговорно

Това бе всеобщото мнение на петимата младежи. Любопитни бяхме кои са те и с какви очаквания са за пребиваването си в Испания. Всички те са единодушни, че испанците били най-общителни и най-дружелюбни  сред всички, с които се запознали през май месец  в България и затова тръгват с много надежди за хубави приятелства.
Маргарита – Аз бях приемно семейство на 15-годишната испанка Елиса. Много си допаднахме с нея и си прекарахме добре. Тя е много добро и любопитно момиче, което се чувстваше, мисля, добре в България. Ние я посрещнахме с национална кухня и се опитахме да я въведем в българската семейна атмосфера. Тя скоро ме увери, че аз ще бъда настанена у тях. Много ще се радвам, ако стане така. Имаме общи интереси, макар да е по-малка от мен. Искам да видя колкото може повече забележителности.
Моника – На мен също ми се иска да отседна у Олая – момичето, което посрещнахме в моя дом. Тя е 13-годишна гимнастичка.  Но не знам дали ще стане. Тръгвам с много любопитство и малко притеснения, защото си е голяма отговорност да представяш такова голямо училище като нашето. Ние се готвим много и се надявам да не се изложим. Аз съм ходила само в Германия и Италия и много искам да видя архитектурата в Испания и училищата им. Искам да знам какво учат връстниците ни, да видя един техен учебен час, как се обличат дори.
Цветан – Аз пък бях домакин на Алехандро, но сега не знам на кого ще гостувам. Много приятно се изненадах, когато разбрах, че съм сред избраните – сигурно заради филма, който подготвих на базата на интервютата „Нашият град през погледа на три поколения”. Това ще ми е на практика първото излизане извън Българи, защото съм ходил само в Македония, но бях много малък и почти нищо не помня. Много съм любопитен каква е тяхната образователна система, как общуват учители и ученици, как изглеждат градовете им. Притеснявам се от представянето ни в работните групи, защото ми се иска да бъдем много добри. Дано да стане така.
Вероника – Много хубави спомени пазя от гостуването на връстниците ни в България. Аз домакинствах на румънче. Посрещнахме я и я изпратихме с подаръци, и тя ни донесе, но аз още обмислям какво да занеса за спомен от България. Искам да усетя стандарта им, интересите на младите хора, каква музика слушат, какво учат, какво правят в свободното време.
Цветослава – Аз също мисля като другите, че испанците бяха най-забавната група и затова имам големи очаквания за пребиваването ни там. Смятам, че ще се разбираме добре и защото нивото ни на английски, поне с тези, които бяха в България, беше горе-долу едно и също. Защото имаше някои деца, които имаха много слаб английски и това затруднява общуването. Ще бъде добре и да потренираме езика си, докато сме там.  Мисля да подготвя един диск с популярни български песни, защото полякинята, която гостува у дома, много се зарадва, когато й направих такъв подарък. Е, ще има и други подаръци, разбира се. Сега е важно да се подготвим добре.

В@з Буки Веди

Back to top button