За големите успехи в спорта и мечтите…

Здравейте, спортни запалянковци!
Аз, Лиана, и моята колежка репортерка Ванина ще ви запознаем с една интересна личност и с един неизвестен спорт. Преди да прочетете какво сподели Симеон Янев от 6в клас, искам да споделя едно свое наблюдение. Знаете,че напоследък се носи тенденцията децата да ходят на училище не за да учат, а по-скоро да пречат на учебния процес. Е, да, но не сте познали! Симеон е дете, което ни направи силно впечатление. Въпреки дванадесетгодишната си възраст, той показа завидно богат лексикален запас, сериозно отношение към училището, а когато разбрахме и колко медали има в колекцията си, напълно ни спечели. Надявам се вече да съм приковала вниманието ви към интервюто – прочетете това, което той адресира до вас

– От колко време се занимаваш с планинско колоездене?
– От 2010 г., т.е три години вече, но най-голямата ми сила не е планинското колоездене. Занимавам се с триатлон, като всичко започна напълно случайно с планинско колоездене. Вече три години поред веднъж годишно ходя на състезания по планинско колоездене и трите пъти съм печелил първо място.
– Какво те привлече към този спорт, защо не избра нещо по-типично?
– Лятната скука. От малък се занимавам с футбол, плуване, но този спорт ме задържа най-дълго. От малък много са ми харесвали и моторните спортове, но те са доста скъпи и не толкова безопасни.
– Опиши по-конкретно спорта, все пак не е толкова разпространен.
– Триатлонът включва бягане, плуване и колоездене. Дисциплините, в които съм най-силен, са плуване и колоездене.
– Колко награди си печелил досега и от къде?
– От 2010 г. досега съм бил девет пъти републикански шампион, една Купа за трето място, три втори награди и две трети места. Също така един златен и един сребърен медал, като единият от тях спечелен от спонсорите, а другият получен при лекар, защото претърпях инцидент при едно от състезанията. И той не е единственият – имал съм три счупвания и четири операции. Повече от шест месеца бях на легло, но въпреки това след възстановяването си казах „Няма да се откажа от спорта!“.
– Разкажи ни повече за републиканското състезание, което стана повод за нашата среща!
– Състезанието се проведе в неделя, 13 октомври. Денят преди това имахме състезание, проведено на Черни връх – 42 километра общ пробег.
В неделя бяхме разделени на пет възрастови групи – до 6 години, 8-12г. , 12-16г., 16-18г. и 18+ . За ветераните имаше любителски старт. В моята група (12-16г.) бяхме около двадесет човека. Моето трасе беше 12 километра.
– Очакваше ли да спечелиш първо място?
– Честно казано на частта с планинското колоездене не очаквах, защото групите бяха стабилни, но се оказа,че моите конкуренти бяха без подготовка за по-дълги трасета и това ми даде преднина. Дори имаше участници, които правеха опити да си съкратят пътя, мамейки, но не им се получи.
– Какво те мотивира да продължиш, а не да се откажеш?
– Когато се явих на първото си състезание, се надявах да имам по-голям успех в плуването, тъй като преди да започна да се занимавам с триатлон, съм тренирал три години само плуване. Завърших предпоследен, но вече на второто спечелих първо място и тогава си казах,че това е спортът за мен. Първоначално бяхме само няколко души, но с течение на времето приятелският кръг се разшири и свикнах с тези хора, това ме сплоти с тях и ме мотивира още повече. Един от най-добрите в отбора съм аз, това също си е вид мотивация.
– Искаш ли да градиш спортна кариера или за теб е хоби?
– На този етап гледам да ми върви добре училището, а спортът засега е хоби. Но ще видим занапред, нищо не се знае.
– Мислил ли си с какво ще се занимаваш, като завършиш тук, в СОУ „Иван Вазов“?
– Може би медицина. Вероятно заради доктора , който ми направи операция след контузията – много му се възхищавам, уникален човек е!
– В заключение какво ще кажеш на читателите, за да ги мотивираш да се насочат към спорта?
– Всеки спорт е коренно различен от другите и значим по себе си. Бих казал да продължават напред, без да се отказват! Във всяка спортна дисциплина има падове и възходи и всичко, разбира се, започва с по-ниски резултати, обаче след това предстои истински възход.

Лиана и Ванина 11а

Back to top button