Вазовка сред младите фолклорни таланти

Когато се запознавам с нови хора, едно от първите неща, които ги питам, е каква музика харесват. Отговорът често е „Всякаква, без народна.“. Това някак си ме натъжава, защото хората- обикновено младежи, но не само, не разбират какво пропускат, когато пренебрегват достойнствата на българския фолклор.
За щастие обаче все още има и такива, които са способни да оценят изяществото на народната ни музика и помагат да се съхрани нейното богатство. Ние, от СОУ “Иван Вазов“, сме горди да се похвалим, че сред тези хора е и една наша съученичка. Полина Максимова Тодорова е от 6 д клас и се оказа едно от онези момичета, които не само се наслаждават на народната музика, но имат и талантът да я изпълняват.
Наскоро разбрахме, че шестокласничката е взела участие в конкурса „Млади фолклорни таланти“ 2013 и е успяла да завоюва призовото трето място. В края на март месец миналата година Полина е посетила Монтана, където се е провела музикалната надпревара, за да очарова журито със своето представяне. Нашето момиче изпълнило песента „Отишла е Гана за водица“ и заслужено си завоювало третото място, преборвайки други младежи от цяла България.

Тази година изпълнението на Полина било записано в БНР, а през януари тя, заедно с другите участници в конкурса, се включила в гала концерт, който бил излъчван на живо по телевизията и радиото.
„Млади фолклорни таланти“ обаче не е първата надпревара, в която шестокласничката взема участие. Тя сподели, че в колекцията си вече има много награди и от други конкурси и дори се похвали, че обикновено печели първо или второ място. Аз бях очарована, когато момичето ми каза за множеството си успехи, и предположих, че сигурно полага много усилия да се упражнява… но грешах! „Не ходя на уроци, самичка се справям.“- призна за моя изненада Полина. Тя получава помощ единствено от майка си-Петя Тодорова, която е преподавателка по народна музика.
Може би ви е интересно как нашето момиче е започнало да се занимава с пеене. Това се случило в детската градина, когато Полина била още малка. От тогава тя започнала да пее на сцена и вече има безброй изяви. Това обаче не е всичко. Нашето момиче се занимава още и с бийтбокс. Тя определя тези си интереси като хоби. Аз самата се уверих, че тя е наистина талантлива, когато попаднах на клип с нейно изпълнение в интернет.
Полина сподели, че следващата й изява ще бъде с бийтбокс. Тя призна, че ще се включи в благотворителен концерт на НУИ „Панайот Пипков“, организиран в помощ на болно момче.
Поздравяваме нашата талантлива шестокласничка за наградата й от фолклорния конкурс. Надяваме се да има още много успехи в бъдещата си кариера и й пожелаваме успех на следващото й участие.

Силвия Тачева, 10и клас

Back to top button