В навечерието на Деня на будителите – разговор за Апостола

За пореден път учениците от нашето училище показаха своята любознателност. На 29 октомври в зала „Европа” се проведе един необикновен час по история за децата от пети клас по повод 1 ноември – Деня на народните будители. Темата на събиетието беше Васил Иванов Кучев, по познат като Апостолът на България – Васил Левски. Презентаторът на урока беше Дора Чаушева – директор на музея в родния му град Карлово. Другият гост беше Васил Копчев, който е главен директор-настоятел на читалише ”Съгласие”. Госпожа Чаушева увлекателно разказа за живота на Левски, който всички малчугани слушаха с интерес. Запознаха се с родословното му дърво, културната дейност и революционните му идеи. Тя раздаде на всяко дете картичка с изображението на къщата музей на Левски, също така подари на училищната библиотека книга за рода на Кунчеви, портрет на Левски и книга за музея на апостола. Предизвикала голям интерес у нас, рещихме да й зададем няколко въпроса.

– Госпожо Чаушева, защо ние, младите, трябва да харесваме Левски?

– Аз мисля, че младите хора трябва да харесват Левски, защото той има много идеи, които за нашето съвремие звучат толкова актуално, все едно не са казвани преди 150 години и повече. Мисля, че вие сте тези хора, които ако наистина повярвате и ги реализирате в бъдеще, само тогава може да имаме добра перспектива като народност, държавност и общественост. Днес не е най-добрият етикет това, че си трудолюбив, честен и скромен, а напротив сякаш други качества са ги изместили. Разбира се, в кръга на шегата, защото Левски е един красив българин от 19век, успял да увлече след себе си толкова много хора.
– Кажете ни три неизвестни факта за Васил Левски?
– Малко известно е негово учителстване в село до Карлово, където е прекарал около две години. Един факт, който се преиначава, свързан с родната му къща, която в последните години се представя, че е опожарявана и разрушавана. Тя просто е била изоставена от цялото семейство и рухва. След което карловци и българи от народния комитет на Левски се организират, за да я възстановят. И нещо свързано с майката, че тя се самоубива едва ли не. Напротив, тя доживява до дълбока старост дори след вестта за гибелта на двамата си синове. Умира в дома на своята дъщеря Яна в Карлово.
– Какви емоции поражда у Вас името на Апостола?
– Когато говорим за него, чувствата са противоречиви, защото, колкото и тривиално да звучи, ние се гордеем с Левски. И в същото време чувства на неудовлетвореност, на неизпълнен дълг към това, което ни е завещал. Толкова много поколения минават и за съжаление се събираме на 18 юли, 18 или 19 февруари, покланяме се пред паметниците и забравяме до следващия съответен ден. Ако по-често се сещаме за него в ежедневието си, а не само на тези две дати, тогава може би ще бъдем по-успешни в нашите действия, в личен, житейски и обществен план.

Вилия Георгиева 11л
Преслава Йорданова 11л

Учениците от 12а 12б клас участваха в премиерата на книга, която разказва за първия биограф на Васил Левски – Георги Кирков от Плевен, и Никола Славчев – първият уредник на музея на Апостола. На събитието младежите имаха възможност да чуят интересни и полезни неща от авторите на книгата – проф. дин Иван Стоянов – преподавател във Великотърновския университет, Ружа Симеонова – директор на научния архив в БАН, и Дора Чаушева – директор на музея „Васил Левски“. Уникалното издание е посветено на 140 години от смъртта на Левски и 80 години от възстановяването на родната му къща.

В@з Буки Веди

Back to top button