В чудния свят на музиката

Нестандартни учебни часове и незабравими преживявания

СОУ “Иван Вазов” – Плевен стана част от проекта на Плевенската филхармония “Фортисимо в клас”. През две седмици в продължение на шест месеца девет музиканти от филхармонията посещават четвъртокласниците и ги запознават с класическата музика, звученето на различните инструменти, как се свири на тях, различните им части и как да ги сглобят. Проектът е по инициатива на Максим Ешкенази и е финансиран от “Америка за България”.

Краят му ще е на 27 април и децата ще присъстват на тържествена програма в зала “Катя Попова”, а успоредно с това в София ще се проведе финален концерт, който ще бъде излъчван на видеостена и в нашата зала. В програмата ще участват Любо Нейков, който ще води театралната част, и Веско Пантелеев Ешкенази. 
Разчупването на стандартните часове по музика е много добре прието – както от децата, така и от класните ръководители, от учителката по музика – г-жа Евтимова и родителите. Един такъв час протича по следния начин: музикантът от филхармонията идва заедно с ученик от Музикалното училище “Панайот Пипков” и носи по един инструмент за всеки час и започва с изпълнението на популярно класическо произведение, което учениците трябва да познаят. После разглобява инструмента на части и запознава децата с наименованията им, след това показва как се сглобява и в края на часа позволява на всеки да се опита да засвири на него.
Това гостуване на музикантите в училището заинтригува всички ученици, също така и нашия вестник. Ние се срещнахме с директора на Плевенската филхармония – Евлоги Илиев, с всички четвъртокласници, с класните им ръководители и дори получихме мнението на един родител, бивш музикант.
Г-н Евлоги Илиев сподели, че е убеден в положителното влияние на проекта върху децата. Според него това гостуване на музикантите ще провокира интереса към класическата музика у учениците. Той изтъкна, че за хубавата среда е много важна класическата музика, но за съжаление около нас рядко звучи такава. Той вярва, че това е качествената музика и тя ще промени мирогледа на подрастващите.
Четвъртокласниците с ентусиазъм разказваха за нетрадиционните часове по музика. Децата истински се забавляват, когато идват музикантите. Възхитени са от откъсите от класическа музика, които са им били изсвирени. За повечето от тях тези инструменти са непознати, нови и интригуващи, но имаше и деца, които се занимават с музика, и споделиха, че въпреки познанията си в тази сфера, са научили много нови неща и гостуването на инструменталистите им е било полезно. Едно от момиченцата сравни часа с “музикална приказка”, друго си беше водило записки в часовете, а техен съученик пък сподели, че някои от нещата си ги е знаел, но като ги е видял, му е станало много по-ясно. Четвъртокласниците ни впечатлиха със знанията си за устройството на цигулката и частите й, помнят дори наименованията им, също така различават звученето на инструментите. Казват, че и преди това са харесвали този вид музика и с удоволствие са ходели на организираните от училище концерти, но сега я харесват още повече, защото са опознали инструментите. Безспорно любимата част на всички е била, когато са имали възможност да се докоснат до инструментите и да се опитат да свирят на тях.
Класният ръководител г-жа Маргарита Стефанова също изказа мнението си за “Фортисимо в час”. Според нея проектът развива емоционалния и интелектуалния потенциал на подрастващите. Те научават нови неща, допринасящи за общата им култура, като музикални понятия, които по естествен начин ще достигнат до детското съзнание, при това учениците разбират същността им. Часовете на децата минават много по-интересно и интригуващо, а информацията им е поднесена по актуален начин. Тя предложи да се наблегне и на етикецията по време на концертите – кога и как се аплодира например. Разбрахме още, че класните ръководители са присъствали само на един такъв час по музика, но децата непрекъснато им разказват за нестандартните учебни занятия. Всеобщото мнение е, че посещенията на инструменталистите обогатяват децата и всички са удивени от въодушевлението им през тези часове. Според учителите това е начинът да се възбуди интересът към класическата музика у децата.
Георги Иванов, бивш оркестрант от Плевенската филхармония, дядо на едно от децата, разказа, че голяма част от неговия живот и този на колегите му от симфоничния оркестър е бил посветен на радостното задължение да въвеждат малките деца в прекрасния свят на стойностната музика. Щастлив е, че въпреки трудностите, работата в тази насока продължава и резултатът е в пълните театрални и концертни зали.
Весела Маринишева 9л

Back to top button