Урок по хуманизъм и гражданство

Нашата инициатива започна единствено с благородна цел, а всъщност стана повод да поговорим

и да се замислим за толкова много проблеми, които ни чакат в утрешния ден

С широка усмивка ни посрещна на входа на Дома за медикосоциални грижи д-р Костова, директор на социалното заведение. Всички ние, учениците от 11б клас, отидохме на 22 декември с нагласата да зарадваме децата – да им дадем играчките, дарени от нашите съученици, и дрехите, които всички ние бяхме заделили за тях, както и всичко, което бяхме купили със събраните средства.
Заведоха ни при 3-годишните. Бяха толкова лъчезарни. Направи ни впечатление, че всички те споделяха играчките със свои връстници. Подадохме им пастички. Учудващото беше, че когато ги изядоха, си изхвърлиха опаковките на определените за това места. Какви деца, та те са на 3 години! А след като се наиграха, старателно си прибраха играчките. Беше ни толкова мъчно, когато трябваше да си тръгваме, всеки прегръщаше децата за последно, всеки се сбогуваше така, все едно това беше неговото братче или сестричка. Никой от нас няма да забрави тази среща!
Поговорих си с д-р Костова и научих много неща за тези деца, които искам и вие да знаете – как живеят, кой се грижи за тях, за да поискате и вие да ги посетите и да си поиграете с тях.
Сградата има 6 етажа, разделени на 2 сектора. Броят на децата се мени постоянно, в в този ден те бяха 189. В дома децата са от 0 до 3-годишна възраст. Изключение правят децата с увреждания, те са там до 7- годишната си възраст. Техният брой е 90, от които 40 са тежко болни.
Годишно около 40 деца биват осиновявани, 25 от тях отиват в други домове и около 120-130 се връщат в семействата си. За миналата година 387 деца са били записани в Дом „Майка и дете”. Обслужващият ги персонал е 174 човека, от които 110 работят с децата. Искреното желание на д-р Костова е да се направят центрове за рехабилитация, както и дневни центрове, за да не се губи връзката между детето и родителите.
Убедени сме след тази среща, че за Дома и за децата трябва да се говори, да се знае много, защото това са нашите деца. Нашата инициатива започна единствено с благородна цел, а всъщност стана повод да поговорим и да се замислим за толкова много проблеми, които в утрешния ден може да се окажат и наши.
Денят ни завърши обичайно – в училище. Но вече не беше като вчерашния…

Както обещахме, и малко информация за резултатите от кампанията. Защото обещанията трябва да се спазват.
• 303,44лв. бяха събрани от благотворителния базар, където се продаваха картички, изработени от наши ученици;
• 622,49лв. събраха класовете;
• Общата сума е 925,93лв.
С тези пари бяха закупени 3096 памперса, чесалки за зъби и пастички.
Благодарим на всички, които се отзоваха на нашия призив. Специална благодарност на 11б и 3а клас, които бяха най-ангажирани с каузата!

Back to top button