Ученици от нашето училище получиха грамоти за участие в конкурс

Всички сме чели или поне чували за великия писател, допринесъл за развитието на българската литература, създал шедьоври, на които се възхищаваме, и които четем в днешно време – Елин Пелин. Автор, който познаваме с едни от най-известните му произведения- романите: „Ян Бибиян“ и „Ян Бибиян на луната”, разказа „Андрешко“, повестта „Гераците“ и още много други. Нека си припомним и факта, че книгата „Ян Бибиян на луната“ е отпечатана за първи път през 1934 година от издателство Хемус в 4000 екземпляра, които са разпечатани в Придворна печатница. Друго интересно е, че илюстрациите и корицата на детската книга са нарисувани от художника Минчо Никифоров.

По повод 80-годишнината от първото издание на книгата на Елин Пелин – „Ян Бибиян на луната“, Национален литературен музей, със сътрудничеството на Фондация „Моят музей“, организираха конкурс за детска рисунка на тема: „С Ян Бибиян и дяволчето Фют на Луната“. В конкурса нямаше никакви ограничения във възрастта, размера на картините и материалите, които използват художниците, които са решили да участват. Крайният срок за изпращане на творбите, сътворени от състезателите, бе до 14.02.2014 година. В конкурса са участвали над 150 рисунки на творци от всякаква възраст от всички краища на България, интерес са проявили дори и деца от чужбина. Разбира се, компетентно жури оцени картините на изявилите се художници. Въпреки че са били доста затруднени в избирането на най- хубавите рисунки, които да спечелят призовите места на конкурса, художниците Ивелина Велинова, Антон Стайков и Росен Манчев избраха победителите. Резултатите бяха представени на 22.02.2014г. в къща – музей “Никола Вапцаров“, която се намира в гр. София. Ученици от СОУ „Иван Вазов”- Слав Ивайлов Петков – 5 в клас, Ивелина Бориславова Пенкова – 6 ж клас и Ана-Мария Ивова Асенова – 5 ж клас получиха специална грамота за участието си в надпреварата и за старанието, което са положили. На младите художници беше връчена специална грамота с изображение на Ян Бибиян и дяволчето Фют, подарена лично от автора на комикса за Ян Бибиян – Росен Манчев. Въпреки че не бяха победители в художествения конкурс, нашите съученици доказаха, че са талантливи и изобретателни. Ученици от нашето училище под вещото ръководство на г-жа Росица Симова и г-жа Клаудия Черакчиева традиционно печелят награди в сферата на изкуството и се радваме, че продължават да творят и да участват в конкурси. Творбите им често красят и коридорите на училището.
Пожелаваме на младите таланти за напред да продължават да участват в такива творчески състезания и да показват уменията си!

Ивана Митова – 10л клас

Back to top button