Три дни с Доминика

Гостите ни по проекта бяха на нашата възраст – между 14 и 17 години, и затова ги очаквахме с интерес. Въпреки уморителното пътуване, всички на 8 май слязоха от автобуса с широки усмивки и ние ги отведохме в домовете си. Бяхме се подготвяли дълго.

На сутринта в 8,30 часа трябваше да ги доведем в училище за официалното посрещане от г-н Митев, по стар български обичай, с хляб и сол. Едно от първите впечатления на чужденците беше ранният час за започване на учебните занятия в България.

Гостите ни обясниха, че в държавите, от които те идват, първият учебен час започва след 9 часа сутринта. Заведохме ги до зала „Европа”, където изгледахме филмче със забележителностите в нашия град. Насладиха се и на богатите експозиции в Историческия музей. Разходихме ги в градската градина, през площада и покрай каскадата и определено си личеше, че на всички им хареса централната част на Плевен.
Когато някои от учениците поискаха да си измият ръцете преди обяд, видяха и българските обществени тоалетни. Оказа се, че за първи път виждат такива и през следващите три дни обществените тоалетни бяха постоянен обект на коментар.
През тези три дни с моето момиче Доминика от Полша си говорихме за музика, кино и български традиции. Готвихме й само българска кухня. Тя ми сподели, че българските ястия имат особен вкус и аромат, но й харесват. Каза ми, че историята ни е много богата и интересна и с удоволствие слуша за нея. Когато говорех с родителите си на български език, тя повтаряше някои думи, които и на нейния език са с еднакво значение. Беше много забавно!
Определено България е интересно място за посещение!
Моника Маринова 8л

Back to top button