Страници от миналото

На 16 октомври  учениците от 10а посетихме  библиотеката в читалище „Съгласие” заедно с класната си ръководителка г-жа Въчовска.  Това е най-старата библиотека в Плевен, създадена е в 1869г. и в нея се съхраняват важни книги от миналото.
Първоначално ни обясниха как се попълва читателският картон, след което  библиотекарката ни разведе из заемната. Разказаха ни в какъв ред са подредени книгите във всички библиотеки. Имат вълнообразна подредба по фамилия или псевдоним на автора. Има специален кът с книги, необходими за ученици от 5 до 12 клас, които нас чакат.

Посетихме и читалнята. Там се съхраняват най-много книги. Имаше вестници, издадени след Освобождението. От читалнята не могат да бъдат изнасяни книги. Там се чете само на дневна светлина, затова покривът е специално направен, така че непрекъснато да е осигурена. Запознахме и с  читателските каталози. От тях можем да си вземем информация за творчеството на даден автор, а също и за автори, творили за него. Библиотекарката беше изключително учтива и мила, покани всички ни отново.
Някои от нас ще посетят със сигурност отново библиотеката в читалище „Съгласие“ !

Лиана Христова10а

Back to top button