Специална награда за народна песен

Желая да ви запозная с Теодора Бориславова от 8л клас. Като за начало нека ви кажа, че тя спечели специалната награда на Националния фолклорния фестивал, проведен в началото на октомври в с. Реселец. Представи ни с невероятната българска фолклорна песен „Слънчице мило, мамино“. Е, стига съм ви преразказвала, прочетете от първо лице какво сподели тя за вас.
– Здравей, Теодора! Разкажи ни повече за наградата, която спечели на фестивала. Очакваше ли да бъдеш отличена?
– Спечелих специалната награда за първо място в с.Реселец, област Червен бряг. Фестивалът събира певци от всички краища на страната, които изпълняват автентичен и обработен фолклор. Журито беше под председателството на Михаил Букурещлиев.

– Получавала ли си и други награди, участвала ли си в други конкурси?
– Да, участвала съм и в други фестивали. Например това лято бях на фестивал, организиран за хората с увреждания в Поморие. Там бях поканена от Роберт Абрашев, явявайки се с него. Изпях две песни, след това получих статуетка. Преди това пях в гр. Шумен. Там спечелих награда в категория „индивидуално музикално представяне“ и награда за участие в сценка, организирана с другите присъстващи. Явявах се на конкурс и в Перник на 1 септември тази година, където спечелих златен медал. Имам общо пет награди.
– Теодора, кога разбра, че имаш този талант – да пееш?
– Не зная, всъщност пея, откакто се помня, може би от четири-петгодишна възраст, пея сама и в народен хор, където съм с много други певци. Втора година съм част от хòра, където се чувствам добре, много добре, харесва ми.
– Притесняваш ли се да пееш пред публика? И какво е чувството да застанеш на сцената и да вдигнеш всички на крака?
– Не, вече не се притеснявам. Когато бях малка – да, но с времето се свиква. На сцената е уникално! Чувството е незаменимо да усетиш, че хората харесват това, което правиш. Много е емоционално и красиво, както казах, просто уникално.
– Желаеш ли да се занимаваш професионално с музика или за теб е просто хоби? В ежедневен план вземаш ли някакви уроци по пеене?
– Все още не съм се ориентирала в бъдещото си обучение, но за мен музиката е удоволствие. Уроци – не, единствено обучението в хо̀ра.
Пожелаваме на Теодора още много награди, за които ние, разбира се, ще разказваме.

Лиана Христова и Ванина Трифонова 11а

Back to top button