С фрак и лачени обувки

Или за една завладяваща смесица от танц, красота, багри и динамика с главен герой Тихомир Тилев. Познавате ли Тишо от 6г? Ние го знаем отскоро, но сме убедени, че трябва да ви запознаем с него, защото той е гордост за училището и града ни.

Майстор е в спортните танци в двойка със Силвия Докторова от Троян. На него пишем Шест +. И вие ще се съгласите с нас, след като ви разкажем за него.
Танцьорът Тишо, както го наричат в училище, споделя, че често гледа спортни танци по телевизията. Любимият му е куик степ, а най-трудни са му бавните танци – танго и фокстрот. Обича да си играе пред огледалото. Споделя, че е водещият в двойката, но не се карат, когато се настъпят. Идолът му е Кузин от Русия. Младата надежда в спортните танци е впечатлен от самочувствието и безгрешните му движения. Тишо мечтае да посети Германия и заедно с партньорката си да вземат златната Купа. Ще ви разкажем накратко за спортните му успехи, за да ви спечелим, и следващия път успехът му да е сигурен, защото всички ние от цялото училище заедно ще му стискаме палци.
При спортните танци надпреварата за националния приз е в шест турнира, в които всяка участваща двойка печели точки за крайното класиране и Купата. Два от тях се проведоха в София, а по един миналата година имаше в Бургас, Албена, Пазарджик и Сливен.
В първия турнир Силвия и Тихомир участвали в надпреварата за 13-14-годишни – клас „С“. В нея те се състезавали с общо 25 двойки и спечелили второто място.

 

Двамата танцьори са на 12 години и това е огромен успех за тях, като се има предвид, че по време на турнира се конкурирали с участници, които били с година или две по-големи от тях.
В турнира за Купата на България по спортни танци Тихомир и неговата партньорка от Троян вземат участие в групата на юношите. Тя обхваща състезатели от 12 до 17 години. Тук те, в конкуренцията на 20 двойки, записват 8-о място, което също е отлично представяне за двамата млади таланти.

Двете млади надежди на спортните танци взимат участие и в русенския турнир. Там се състезават с още две двойки, но това не им пречи да покажат отново висока класа на международно ниво и да спечелят златните медали

Бързо проспериращата танцова двойка Тихомир Тилев и Силвия Докторова печели първо място на “бейсик” (основа на танца) на проведения Открит турнир по спортни танци за купа “Белград”

Надпреварата се провела в сръбската столица на 24 и 25 септември, м.г. Състезанието е и първенство на Сърбия, а в него се събират двойки от всички републики на бивша Югославия и класни танцьори от България, Украйна, Молдова, Румъния, Русия и други европейски страни. За Тихомир и Силвия това е първо излизане на турнир в чужбина в тяхната спортна кариера. Двамата тренират при Яна Акимова и Рангел Спиров (участвали във VIP Dance като професионалисти) в клуб “Дъга” – София. Всяка седмица дванадесетгодишните латиноамерикански танцьори самостоятелно пътуват до София и Пловдив, за да се обучават и спортуват. Така се следват мечтите! Тишо не пести време и труд, защото целите му са високи, и е съвсем наясно, че пътят към тях никак не е лек. Това, че са от провинцията, не пречи на шестокласниците да са едни от най-бързо развиващите се в този спорт тандеми и от най-ниския – “С” клас  те вече играят на националните ни първенства в по-горния клас – “Д”.
В Белград двойката участва в два кръга: на стандартни танци (самба, ча-ча-ча, румба, пасо добле и джайв) и един – на латиноамерикански танци (английски валс, танго, виенски валс, слоу фокстрот и куик степ).
В белградската зала на спорта “Шулице” в стандартните танци 12-годишните ни танцьори играят на финал  и се класират на 6-то място, а в латинотанците също са финалисти и четвърти в крайното класиране.
Миналата година във Виена се проведе първенството на Австрия по спортни танци. Надпреварата е открит турнир, в който имаха възможност да се запишат за участие елитни двойки от различни европейски страни. Това е един от трите най-важни турнира в света и безспорно най-тежкият. В него взеха участие пет български двойки. В това първенство за пръв път участва и двойката на Тихомир. Те се състезаваха в младшата възраст и в двете категории – “стандарт” и “латина”. Класираха се на 33 място. След първоначалното разочарование двамата таланти са амбицирани тази година да се докажат на световно ниво и продължават с активните си тренировки в Плевен, Троян и София, за да се представят подобаващо на предстоящия турнир в Щутгарт (Германия). Стъпка по стъпка, танц след танц – все по-нагоре!
Тихомир и Силвия участваха през 2009-а в танцовото шоу VIP Dance по Нова телевизия. Двамата се състезаваха за Купата и титлата „Любимите деца танцьори на България”. Надяваме се, че ще имаме възможност да видим Тихомир и да му се порадваме на живо! Защото е усмихнат и чаровен!

Магията на танца! Той покорява безрезервно всяко поколение, докосва еднакво успешно всяка духовна нагласа. Просто трябва да се протегнем, да затананикаме и да грабнем своето цветно късче, да изтанцуваме своя танц. Без фрак и лачени обувки. Може и по пантофи, пред телевизора вкъщи.Успех!

Поканата за танц е от:
Венеция Вълчева 9з
Николета Цанкова 9з

Back to top button