Предизвикателство в час по литература

Да рисуваме в час по литература? Много хора биха нарекли това загуба на време. Но, казваме ви, това би било голяма грешка. Защо ли?

В час по литература г–жа Циклама Иванова ни постави задача да изобразим с багри това, което откриваме като образи, проблеми, мисли и чувства в творбата на Христо Ботев „На прощаване”. Всички изказахме своето неодобрение, отнесохме се скептично към задачата. За нас това беше безсмислено, тъй като можехме да прочетем анализите наготово. Задачата обаче се оказа голямо предизвикателство, защото ни накара да вникнем по–сериозно в смисловите тайни на художествения текст. Открихме, че от всеки ред извират нови емоции, които трудно се описват с думи.

Изобразяването на произведението с цветове ни даде възможност да изразим мнения, да обменим идеи, да забележим нови подробности и да подобрим анализиращите си способности. Открихме в творбата неща, които не намерихме в литературната критика.

Това е ексцентричен, но може би един от най–полезните начини за разбиране на текста. Тази „безсмислена” задача всъщност ни помогна да почувстваме тоновете, подтикна ни към дълбоки размисли. Тази методика слива в едно две изкуства и примамва ученолюбивите и иновативните, които искат да знаят.

 

Мерилин Писина 7а
Екатерина Ватева 7а

Back to top button