Накъде – у нас или в чужбина

На 9 май се състоя дебат по философия между отборите на СОУ „Иван Вазов” и ГПЧЕ. Темата беше за обучението в университетите в България и чужбина. Нито едно от училищата не защити само една теза – „за” или „против”, а всеки отбор изказа тези за добрите и лошите страни на обучението във висшите учебни заведения както в България, така и в чужбина.

Нашият отбор изглеждаше впечатляващо – бяхме с тениски с емблемата на училището. Бяхме също така подготвили и интервю с един студент в Кьолнския университет в Германия, завършил „Иван Вазов”. Той беше изразил мнението си за образованието, което българските граждани получават в чужбина. Един от участниците от Езиковата гимназия пък сподели преживяванията, които е имал в чужбина. Той е прекарал година в САЩ и ни разказа за отношението на американците към него, за приятелите, които е намерил. Но колкото и добре да бъде приет човек в чуждо общество, езиковата и културната бариера си казват думата.
И двата отбора се справиха отлично. Представиха добре аргументирани тези в подкрепа на твърденията си. И дори някой да е бил притеснен, не им личеше изобщо. Настроението по време на дискусията беше много добро. Всеки успя да изкаже мнението си точно и ясно. Всички останаха доволни – дискутиращите, че бяха убедителни в доводите си, и слушателите, че чуха интересни мнения по актуални въпроси. Време е да изберем накъде.
Велина Костова 11б

Back to top button