На добър час от нас

На 28 октомври бе открита новата учебна година на клуб „Краезнание”. Присъстваха учители и ученици от нашето училище и ГПЧЕ.

В началото на срещата учениците от девети и десети клас, преоблечени в римски дрехи, представиха презентация на тема „Римските градове и крепости по нашите земи“, както и „Животът в Рим“, като ни запознаха с традициите и ежедневието на старите римляни.

Автор на презентацията е Александра Михайлова. Представленията бяха много интересни, често прекъсвани от бурните аплодисменти на публиката. Научихме много неща за храненето и храната, за банята и грима на римлянките. Разбрахме например, че момичетата са навършвали пълнолетие на 12 години, а момчетата – на 14. Задължително е трябвало да знаят гръцки и да могат да говорят пред публика. Римляните зададоха въпроси и раздадоха награди на тези, които бяха слушали най-внимателно. Опитайте се и вие да отговорите на някои от тях:

Кой наш град е наричан град на 60-те кораба?
Къде се намира градът на алените трендафили?
Кой е най-забележителният политик от римско време?
На кого принадлежи изразът „Парите не миришат”?
Кой римски император си е водил записки по време на походите?

Ако не можете да отговорите, попитайте Яница Василева от 10и, Елена Пенкова, Лилия Пагелска, Вероника Монова, Моника Мончева, Александра Михайлова и Никол Кънчева от 10з, Виляна Каролева от 10а, Денис Николов и Атанас Георгиев от 12з, Кристиан Йотов и Милен Симеонов от 9м, Иво Колев и Грета Георгиева от 9з. Те бяха в главните роли по време на това представление. Или пък елате на следващата сбирка! За да знаете!

След края на питанките г-жа Теодора Вълова и учениците от ГПЧЕ ни запознаха с еТwinning – форум за електронно сътрудничество между учителите в цяла Европа. В този виртуален портал преподавателите сверяват нивото на учениците си, задават въпроси и получават компетентни отговори, както и полезни съвети на 23 езика, включително и на български. „Благодарение на тази възможност виждаме колко умни са децата на България. Тук те могат да се срещат с други учители и ученици от различни страни”, сподели г-жа Вълова.
Срещата продължи около час. Присъстващите останаха приятно изненадани от презентацията, получиха много интересна информация за живота в древен Рим и се запознаха с магията eTwinning.

Припомняме ви:
В клуб „Краезнание” участват 60 ученици от среден и горен курс от паралелки с профилирано изучаване на история и география, трима учители ентусиасти – Нина Тотева, Йоана Дойнова и Ренета Стоянова, както и Петко Дилов – председател на дружество „Краезнание” – Плевен. Девизът на клуба е: ”Не забравяйте какви сме били и откъде сме тръгнали, за да стигнем там, където ни водят мечтите.” Желанието на участниците е да се противопоставят на нихилизма към отечеството, да поддържат жива любовта към родния край, към родовите корени. Сега клубът работи по втория си международен проект „Пътуване между културите” по програма „Коменски”. Партньори по проекта са Словакия, Великобритания, Полша, Испания, Румъния, Нидерландия, а екипът – Нина Тотева, Ренета Стоянова, Йоана Дойнова, Димитър Димитров. Проектът стартира през септември 2010 и ще приключи по същото време през 2012. Вече са известни имената на учениците, които ще участват в първата мобилност – Словакия. След положен тест върху културноисторическото наследство на нашия регион и събеседване, и двете на английски, оцеляха най-добрите. Кристина Милева от 10и, Габриела Димитрова от 9и, Антонио Стоичков от 9з, Галин Ангелов от 10м са нашият представителен тим, който ще пътува през декември. Знаем, че им предстои отговорна работа и им пожелаваме да се справят подобаващо, за да не ни излагат пред чужденците – на наша или на чужда територия!

Очаквайте впечатленията им в следващия брой.
Велислава КУЧЕВА 8л
Симона НИКОЛАЕВА 8л
Мартина ДИМИТРОВА 9з

 

Back to top button