Младежи в екоакция

Наши съученици се включиха в инициативата на Младежкия градски парламент за почистване на алея в парк Кайлъка

В един слънчев съботен ден младежи от цял Плевен поеха нелеката инициатива да изчистят парк Кайлъка. Въоръжени с метли и ръкавици и много позитивно настроение, те се отправиха към заветната цел. Алейката, която възнамеряваха да почистят, беше дълга почти един километър, затова смелите ученици и студенти бързо се разпределиха на 2 отряда и заеха бойни позиции в двата края на горската пътечка. С много музика, а дори и танци, те се захванаха безстрашно за работа не просто за да докажат, че се интересуват от природната среда и екологичното равновесие на България, но и да дадат ценен пример на останалата част от младото поколение. Впрочем това и беше замисълът на начинанието. В рамките на 2-3 часа нашите герои, разбира се, не успяха да изчистят парка, но със сигурност показаха, че духовитите младежи на Плевен са загрижени за бъдещето на планетата. Вместо да прекарат почивния си ден в безцелно мързелуване и харчене на родителските финанси, те направиха нещо не просто полезно, но и жизнено необходимо за природата и нейните обитатели, сред които сме и ние, хората.
Не бива нито за миг да забравяме, че ние, поколението на 21в., сме бъдещето на Земята и ако искаме да оцелеем, трябва сериозно да се замислим над екологичните проблеми. Защото един съботен ден не е достатъчен да се отървем от замърсяването. Защото 30-ина човека не са способни да изчистят цял парк в рамките на няколко часа. Защото преди всичко е по-важно да не замърсяваме околната среда, за да не се налага да я чистим. Защото загрижеността на един човек не е достатъчна за огромния свят, в който живеем. Но ето че все пак това събитие ни събра заедно в един от почивните дни на седмицата. Не за да направим нещо велико, а нещо човешко. Не за да вложим неимоверни усилия, а да направим първата крачка. Не за да се докажем, а да покажем, да дадем пример. Не за да поправим грешките си, а да се научим да не ги допускаме. Но най-важното – да се замислим над действията си и техните последствия и с общи усилия да подобрим, макар и съвсем малка частичка, от майката природа. Засега…

Кремена Мишел 12б

В специално писмо до ръководството на училището ни областният управител на Плевен Иван Новкиришки благодари на Биляна Каролева от 11а, Яница Маджарова и Кремена Мишел от 12б за оказаното съдействие за почистване на велоалеите в Защитената местност „Кайлъка”, провело се на 17 септември. Ние също се присъединяваме към благодарностите и ви призоваваме следващия път да сме повече. Информация за предстоящите събития на Младежкия градски парламент може да получавате своевременно от трите момичета. Познавате ги!

 

Back to top button