Мадлен Алгафари се срещна с учители и ученици от СОУ“Иван Вазов“

На 21.03.2014г. учители и ученици от СОУ “Иван Вазов” посрещнаха за пореден път в училището ни г-жа Мадлен Алгафари – известен български психолог и психотерапевт. Работните сесии, които се проведоха, са свързани с инициативата „Училище за училището”, по която нашето училище работи не за първа година. Като представители на ученическата група бяха избрани младежи от 10 и 11 клас.
Основна тема на разговор при учениците беше въпросът: Какво даваме и какво получаваме?
Замисляли ли сте се, че всичко на този свят се плаща? За да получим нещо, трябва да положим необходимия труд. Няма безплатни неща. Ние сме хора и всеки иска нещо, но колко е склонен да даде? Това беше въпросът, който заинтригува най-силно аудиторията. Г-жа Алгафари говори за баланса между даване и получаване. Тя ни постави в ситуация, в която ние трябваше да решим как да защитим тезата си по въпроса: Как бихме реагирали ако някой възрастен човек ни каже, че сме консуматорско поколение? Някои от учениците отговориха, че всяко поколение е различно, а други смятаха, че възрастните трябва да видят какво ще стане от нас и тогава да ни съдят.

Г-жа Мадлен Алгафари засегна и темата за парите и до колко те са способни да задоволят всичките ни потребности. А, ако ги задоволят, няма ли да ни се прииска още и още? Отговорите на нашите съученици бяха заинтригуващи и почти единодушни. Да, безспорно парите могат да задоволят материалните ни потребности. Но това ли е всичко, от което се нуждаем? Според много родители те са основната причина за пораждащия се душевен страх, в основата, на който лежи бъдещето на нас, подрастващите. Повечето родители смятат, че ако дават пари на децата си, те не биха посмели да прибягнат към извършването на престъпления. Заедно стигнахме до извода, че по-голяма част от нашето поколение смята, че парите не са най-важното, на което се крепи животът.
По време на разговора на г-жа Алгафари с учителите една от темите беше голямото напрежение и стреса, на който са подложени учителите в своята работа. Повечето учителите проявяват интерес към различни техники за снемане на напрежението, които могат да използват в работата си с учениците. Другият важен въпрос, който обсъдиха, беше свързан с центровете на чувства, емоции и мислене, които регулират човешкото поведение. Г-жа Алгафари сподели с преподавателите, че на ниво мислене всеки би могъл да неглижира и изолира стресиращите и негативни думи и мисли, които атакуват учителите от различни страни или пък да ги възприемат като не толкова негативни. Преподавателите получиха доста съвети как да променят своето настроение и нагласи като така да се каже „измамят“ лошото настроение като първоначално се настроят за позитивно поведение и усмивка. Това предизвика точно такова състояние след известно време. Отделено беше повече внимание на емоциите, като най-краткотрайни състояния и техните физични проявления. Г-жа Алгафари предложи на учителите да ползват различни техники като масажиране на различни групи мимически мускули, които участват при негативни състояния и поведения. При всички случаи е по-добре да се изпускат негативните натрупвания под формата на силна въздишка до силно крещене, за които техники се говори в цял свят.
Учениците и учителите от нашето училище за пореден път излязоха видимо доволни от срещата си с г-жа Мадлен Алгафари. Очакваме с нетърпение следващите срещи с нея.

Симона Клашнева и Гергана Антонова – 10л клас

Algafari sr2
Среща с учители и ученици
Back to top button