Любопитно

От общуването ни с чужденците и разговорите на всякакви теми мога да споделя с какви впечатления си тръгнаха те от нашия град. Всеобща бе изненадата им от нашето гостоприемство, от топлотата на посрещането и от богатата ни история.

По-голямата част от учениците не са знаели почти нищо за България, освен че е най-бедната страна в ЕС и е на Черно море. По тази причина не са имали никакви очаквания при пристигането си в страната, но си тръгнаха с явно нежелание, защото тук им хареса. Съжаляваха, че са имали на разположение само 3 дни. Словаците обмислят идеята през лятото отново да дойдат на гости по покана на наши ученици и семействата им. Британските учители се учудиха как съумяваме да изглеждаме толкова весели и да бъдем така гостоприемни при ниския стандарт на живот в страната ни. Сравнявахме двете образователни системи и открихме, че в нашата се залага повече на фактология, а в тяхната се набляга на формирането на умения и тесни връзки с бизнеса. Всички много харесаха природата ни (сезонът беше неслучайно избран) – когато пътувахме, всичко беше яркозелено.
Кевин е американец по рождение, но работи в Холандия като учител по английски език. Запален планинар, скиор, спортист. А в Холандия най-високият връх е само 300 м. Прие с голяма радост отправената от мен покана за екскурзионно летуване в Рила през лятото.
В църквата на Царевец например останаха много впечатлени от разказа за цар Калоян и задаваха много въпроси на екскурзоводката.
Намират града ни много красив и чист(!), въпреки соцстроителството. Особено им допадна парк Кайлъка. Споделиха, че и те имат чудесни паркове в градовете си, които са много добре поддържани, но не са естествени като нашия. Не са и предполагали, че около нашия град са се водили такива сражения (след посещението на Панорамата), а румънците много се развълнуваха при споменаването на загиналите румънски воини около Плевен и много питаха за подробности след това.
Казаха, че училището ни изглежда много добре поддържано, особено дворът и игрището. Останаха силно изненадани от къта за почивка в учителската стая и го споменаваха често.
Харесаха националната ни кухня. По-голямата част от тях за пръв път опитаха таратор например, и то много плахо в началото. След това им хареса. Харесаха и вкуса на вината ни и си купиха по няколко бутилки от Музея на виното.
Впечатлиха се от народните ни песни, танци и мелодии. Много им харесаха бързите мелодии. Имаха голямо желание да се научат да играят хоро, а също и да научат български думи и изрази. И го направиха!

Нина Тотева,
преподавател по география,
един от организаторите по проекта

Back to top button