Какво знаете за Индия?

Дия и Саумя. Това са имената на индийките, които посетиха 12и клас. Общуването беше на английски език, въпреки че Дия знае и български. Целта на тази среща беше запознаване с индийската култура и традиции, а и тренинг на английския.
И двете са християнки. Учат медицина в България, защото културата ни им допада, а и „природата е прекрасна”. Те идват от заможни семейства, затова и цените на образованието тук са подходящи за тях. За жалост обаче не са знаели нищо за България, преди да дойдат.

За Индия казват, че е сбор от култури, езици и традиции. В цяла Индия се разграничават над осемнадесет различни езика. В техния район буквите в азбуката им са 58. Пищните дрехи, на които ние се наслаждаваме по филмите, са различни във всеки град. Споменаха, че за една индийка е много важно златото. То е специално в тяхната страна. Освен облеклото, всеки град разполага със свои танцови движения. Танците разказват най-различни истории, като например сътворението на света, отношението между влюбените. В района, в който живеят, има зима и дори вали сняг. Но в същото време разполагат с много, много и най-различни видове дървета: кокосови палми, манго, както и много разновидности на банана.
Много интересно беше да разберем, че семейството е най-важно за тях. Цялата фамилия живее в една голяма къща. Патриархатът е на почит. Ако не, то тогава най-възрастният заповядва. По отношение на ученето – за тях точните науки са на почит. До десети клас учат основни неща. След това продължават обучението си с предмет, който пряко ги интересува и им е интересен.
Тази любопитна среща се случи в часа по география и бе инициирана от преподавателката на дванадесетокласниците Нина Тотева.

 

Моника Маринова 10л

Back to top button