И ние сме част от историята

Ден преди Деня на народните будители решихме да си направим разходка до централната градска част и да участваме в инициативата, провеждаща се в чест на 255 години от написването на „История славянобългарска“ и 295 години от раждането на Паисий Хилендарски – Плевенчани преписват  „История славянобългарска“. Идеята за начинанието е на художника Диян Павлов – Джими и е подкрепена от Община Плевен.

Преписът се прави върху специална хартия и се преписва от копие на „История“ – та на съвременен български език. Накрая всички листове ще бъдат събрани и подвързани в общо книжно тяло, ще бъдат добавени заглавието, някои декоративни елементи и ще бъде изработена подходяща красива корица. Готовият препис ще бъде предаден в Регионалния исторически музей – град Плевен.

Вълнението на учениците от втори клас за предстоящия празник 1 ноември – Деня на народните будители, накара своите учители Ненчева, Лишкова, Драганова, Иванова и Георгиева да предприемат предизвикателството, въпреки лошото време. Ентусиазираните ученици не усещаха студа  и искрено се вълнуваха, че ще преписват „История славянобългарска“ и по този начин ще влязат в българската история като нейни преписвачи.

По този начин ние даваме своя принос в запазване на сътвореното от дедите ни и на техните завети. И нека не забравяме, че сме велик народ, с който се е съобразявала цяла Европа.

Back to top button