Хроника на един конкурс

160 години от рождението на Иван Вазов. 38 години с неговото име

10 ноември
За Вазов може би вече всичко е казано. Той отдавна е част от нашата духовна същност, мерило за българщина, една „държава на духа”. Независимо от това обаче, в процеса на общуване с твореца не може да бъде бъде поставен финал. Авторът не би бил доволен, а текстовете му – духовен летопис на нацията, не биха изпълнили своето предназначение – да вълнуват поколения и времена, да тревожат съвести, да дават образци, да бъдът харесвани или употребявани. В този смисъл всяка асоциация има своята стойност, защото е родена от духовното общуване с текста, защото е преживяна и почувствана от своя автор.

12 ноември
Своята визия за Вазов представиха ученици от училището ни, предизвикани от конкурса по повод 160 години от рождението на поета, обявен от сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен. Активността изненада и самите нас, които си мислехме, че книгите на Вазов са отдааавна прочетени, а патриотизмът му – останал във времето. Десетки ученици работиха усърдно – Айлин Потурлиева, Габриела Гагова и Николай Нешев от 5а, Виктория Боева, Виктория Йорданова, Ева Топалска, Евелин Лефтерова, Елеонора Лицова и Мария-Киара Карапанчева от 5б, Атанас Зарков и Борислав Иванов от 7а, Диана Генова – 7б, Биляна Илонова и Кърина Сашева от 7г, Ивана Митова, Петър Маринов и Симона Клашнева от 7е, Горан Младенов – 7ж, Александра Василева, Силвия Илиева и Цветан Цеков от 8а клас. Подреден бе с много старание кът на Вазов, в който намериха място интересни експонати. Атмосферата на епохата бе пресъздадена чрез стари, емблематични за времето предмети. Издирени бяха стари издания на български и немски език на Вазови текстове, представена бе библиографска справка. С рисунки участваха Габриела Йорданова, Елеонора Лицова, Мария Челебиева, Мирела Минчева, Силвия Недялкова и Юлия Атанасова от 5б, Никол Колева – 5г, Константина Ватафова – 5ж, Кристиян Костов – 6а, Виктория Богоева – 6в, Феня Николова – 6д, Полина Макаева – 6е, Кристина Велчева – 7г, Пламена Спиридонова – 7д, Ивана Митова – 7е, Милана Петкова – 7е.
Идеята на организаторите и ръководството е да се намери подходящо постоянно място за експозицията, така че всички випуски да оставят по нещо от себе си, родено от духовното общуване с поета. Но и сега каним тези, които желаят, да посетят къта на Вазов – със сигурност ще научат нещо ново, ще видят нещо старо.

16 ноември
Днес ни посети комисията за оценка на кътовете, подредени в плевенските училища за конкурса. Бяха искрено впечатлени – като нас други няма. Иска ни се да им вярваме, но доколко би могло? Дали не са просто любезни. Знаем, че се старахме много, но знае ли човек?!
Разбрахме и че в конкурса за стихотворение се състезават 80 творби от нашето училище при общо 101 от целия град. Най-активни сред тях са учениците в начален и среден курс. Трудно ни е да споменем всички имена, но много от текстовете ще прочетете в рубриката „Творчески приключения”.

24 ноември
Вече са ясни наградените и както вече знаете, май сме само ние. Без конкуренция. Първо място в конкурса за кът и трите места за поезия. Най-талантливите поети са Иван Галинов от 4б – първо място, Любомир Бочев от 6а – второ място и Цветан Маринов от 3б – трето място. Поощрения за Богдан Серафимов – 7а, Йоана Добрева от 5б и Айлин Потурлиева от 5а клас. Всички номинирани, сред които са избрани победителите, също са само от нашето училище – Габриела Иванова и Християн Тенев от 3б, Красимир Великов и Михаела Милева от 4б, Мартин Георгиев и Росен Банзаров от 5а, Кристина Пеева и Мартина Димитрова от 5б, Александър Цонев, Емил Гецов, Кристина Великова и Яна Василева от 6а, Вивиана Ламбиева от 6б.
Аплодирайте ги! И никога не е късно да станете като тях.

По темата работи редакц. екип

Back to top button