“Фортисимо в час” продължава …

В шести брой ви разказахме за инициативата на Плевенската филхармония музиканти да гостуват в нашето училище и да запознават четвъртокласниците с различни музикални инструменти. Информирахме ви и как протече първият час, очакван с голям интерес от малчуганите.

На 19 октомври за втори път посрещнахме гостите си – този път Виктория Генова заедно с едно мнооого голямо виолончело. Учениците чуха как звучат четирите струни, имаха възможност да пипнат лъка, направен от конски косми, че и да посвирят на него. Урокът включваше интригуващи игри с електронен камертон, прекрасните мелодии от „Четирите годишни времена”, „Лебедово езеро”, „Кан-кан”…
Мина и третият час от проекта. Малчуганите от четвърти клас с радост приеха преподавателката по контрабас и неин ученик. Заедно те им представиха един от най-големите струнни музикални инструменти – контрабаса. За разлика от мен, децата можеха и отговаряха на поставените въпроси. Научиха някои много интересни факти като например това, че контрабасът има най-ниския и плътен глас сред другите музикални инструменти. Освен това гостенката им изсвири откъси от различни произведения, като задачата им беше да ги познаят и да открият на кое животно им напомнят. За кратко време успяха да разпознаят слона в балета “Карнавал на животните” и славея от една пиеса, която така и не разбрах как се казва.
Едно от най-интересните неща в часа бяха опитите им да свирят на този невероятен, а за някои доста голям инструмент. Оказаха се изключително музикални и така някои от тях намериха своите нови скрити таланти. В края на часа много от децата записаха впечатленията си от този необикновен учебен час в специалната тетрадка и както всеки път – подариха цвете и картичка на своята нова музикална приятелка.

Ралица Георгиева 9л

Припомняме, че проектът на Плевенската филхармония е планирано да приключи на 27 април, когато едновременно в зала „Катя Попова” тук и в София ще се проведе много забавен финален концерт с участието на Веско Ешкенази, Любо Нейков. Проектът се нарича „Фортисимо в клас” и е финансиран от „Америка за България” по инициатива на Максим Ешкенази, българин, диригент в Лос Анжелис.

Back to top button