Една поучителна среща

Много млади хора напоследък мислят за обучение в чужбина. Но малцина се решават на подобна голяма крачка. Един от хората, които са се осмелили да постъпят така, е Ивайла Пламенова. Неотдавна тя гостува на 12и клас, за да им разкаже за живота си в Англия.
Ивайла завършва нашето училище през 2005-а. Убедена, че иска да учи в Англия, записва курсове по английски още в девети клас. Приемат я в Американския колеж в Лондон със специалност „Международни отношения“. Обясни, че всеки семестър студентът има право да избира по 5 специалности по желание. Има няколко групи и учителят, който ще те обучава, също е по избор. Завършвайки бакалавърска степен, бива наградена като „Най-добър ученик на випуска“. Записва магистратура по „Политика на ЕС“. Втората година от магистратурата става стажант в Европейския парламент. Описва стажа си като много динамична, но и интересна работа. Решава да пише e-mail на българските евродепутати. Не след дълго Антония Първанова откликва на съобщенията й и я наема на работа като стажант за един месец. След завършването и на магистърската степен около месец не успява да си намери работа. Решава да започне да работи в голям търговски център. Не след дълго се явява на интервю с посланика на Катар. Приема я на работа, където е и до днес.

Съучениците ни я гледаха в захлас. 40-те минути от часа се изпариха бързо, докато си говорехме. Тя успя да даде нужната информация на всекиго и вярата, че трябва едновременно да можеш и да знаеш как.
В следващия брой очаквайте интервю с нея в рубриката „Бивши ученици разказват”!

Моника Маринова 11л

Back to top button