Доколко познаваме символите на Плевен?

Отговора търсят любознателни ученици от 10а клас

Преобладаващата част от класа ми сме от Плевен, но колко от нас познават емблемите на нашия град музей?! Ето защо на 11 декември заедно с класния ни ръководител потеглихме на лов за исторически факти. Започнахме с параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”. Той е изграден с дарения от народа в периода 1903-1907г., а в днешно време е един от внушителните символи на града ни. Открит е на 30 септември 1907 година. Построен е по инициатива на Стоян Заимов и комитета „Цар Освободител“. В създаването на мавзолея са участвали най-добрите  български архитекти, художници и скулптори през 20 век.

Въпреки че сградата е параклис, само на определени дати се изнасят църковни служби – на 1 март – денят на гибелта на руския император Александър ІІ;  на 3 март; на патронния празник – 6 май и на 10 декември – датата, на която Плевен се сдобива със свободата си.

Мавзолеят съдържа запазени кости на загиналите при битките за Плевен воини от многонационалната руска имперска и от съюзническата румънска армия. Могат да се видят впечатляващи стенописи и дърворезби. Иконите са рисувани от двама големи художници от онова време – Антон Митов и Иван Мърквичка. Нашият исторически поход се оказа с впечатляващо начало. Коя ще бъде следващата ни крачка, ще разберете, ако четете нашия вестник. Пък ако сме събудили вашето любопитство, последвайте ни!

Лиана Христова 10а

Back to top button