До Хихон и обратно

Искрено и лично с представителите ни след завръщането им от Испания, където гостуваха по проекта „Пътуване между културите” от 7 до 11 ноември
Христина Стоичкова, ръководител:
Нашите ученици се представиха отлично. Те бяха на 3-то мято, след англичаните и холандците. Бяхме изключително подготвени и дадохме всичко от себе си за своето представяне. С английския се справяхме също много добре. Испанците говорят с диалект, а ние – на чист английски. Нашите ученици много по-лесно се сприятеляваха с останалите участници в проекта.

Беше им лесно да общуват с тях, за разлика от поляците и румънците например. Пътят до Испания не беше кратък, нито много лек, но луксът, който ни предостави авиофирмата, беше повече от очакванията ни. Бяхме впечатлени от факта, че в автобуса имаше стюардеса, която ни даваше храна и напитки, луксозните седалки с телевизор за всекиго, и не спирахме в нито един град, както става това в България. Испанците ще запомня само с положителни неща. Те много си приличат с нас по темперамент. Също така имаме много сходства и в кухнята – техният оризов пай например е нашето мляко с ориз. Ще запомня страната с изключителната природа, с новите контакти, които създадохме, и най-вече с тяхното гостоприемство.
Цветослава, 11м: Бях много впечатлена от училището им, около 3-4 пъти по-голямо от нашето. Във всяка стая имаше интернет, компютър и телевизор, а на чин можеше да сяда само по един ученик. Спортната им база също беше впечатляваща. Приемните семейства ни накараха да се почувстваме като у дома си през тези четири дни. Но нямаше как да останем и си тръгнахме с надеждата, че пак ще се видим.
За Цветан и Моника от 11з пътуването до слънчева Испания е незабравимо приживяване.
Вероника, 11и: Семейството на Ана ме посрещна с традиционна тортия, оказаха се много любезни и приятни. Бях приятно изненадана от интереса им към страната ни. Училището им е доста по-различно от нашето, но това е нормално, то е католическо. По коридорите забелязах табла със снимки на учениците от предишни випуски, в сградата има и отделна църква. Дори и най-малките им улички имат светофари, а сградите им са почти еднакви, на една и съща височина.
Маргарита, 11и: Хихон е град в област Астурия, Северна Испания, който се простира на 181,6 кв. км и има 274 472 жители. Аз бях настанена в семейството на 15-годишната Елиса, която ми гостува, когато беше в България през май. Семейството й беше много гостоприемно и дружелюбно. Разгледахме много забележителности, опитахме традиционни испански ястия и деликатеси, успяхме да се докоснем и до океана.

Памела Дилова 9л

hihon2
Back to top button