Да повярваш на “Джуниър”,

означава да повярваш на свободната инициатива и на себе си

За 4б клас вече може да твърдим, че са опитни в програмата. Тяхната класна ръководителка Евелина Ницова се радва на инициативността на децата и на желанието, с което те работят. Всичко започва от едно обучение в Банкя в началото на тази учебна година. За него, за проведеното и за плановете на учениците разговаряхме с Евелина Ницова.
– Кои бяха участниците в обучението и какво научихте там?
– Начални учители от цялата страна се бяхме събрали, тъй като тепърва „Джуниър Ачийвмънт“ навлиза в начален курс извън София, а обучителите бяха мениджърите на фондацията и учители от град София, които вече работят по тази програма. Първия ден ни обучаваха в темите, разбрахме, че за всеки клас се развиват различни. За най-малките основната тема е „Ние”. За втори клас – „Нашето семейство”,за трети – „Нашата общност”, а за четвърти – „Нашият град”. Трябва да се проведат в рамките на 5 учебни часа в цялата година. Накрая се прави обобщение и данните се изпращат в София в централата на фондацията.
– Как гледа МОН на тези програми?
– Одобрява ги. Миналия месец всички участници получихме писмо, а също и нашият нашия кмет – Найден Зеленогорски, в което заместник-министърът на образованието уведомява, че в съвсем близък план часовете по предприемачество ще станат задължителни в учебната програма.
– Разкажете ни за срещата между Вас, вашите ученици и кмета на град Плевен.
– Срещнахме се по повод един от уроците на „Джуниър Ачийвмънт”, свързан с благотворителността. Задачата е учениците да изработят картички, тоест да се види тяхното умение. След това се отива при влиятелни хора с повече познати, които могат да се включат в благотворителността. Предложихме му да използва нашите картички за Коледа, за да поздрави близки, познати и колеги, като за целта му поставихме цена. Така и стана.

Предстоящо
– Урок на тема „Ролята на държавата”. Учениците научават за икономическата роля на държавата, като се идентифицират услугите, които тя предоставя на гражданите. Ще се наблегне на понятията данъци, държавна власт, полза, стоки, услуги.
– Ще се разиграва избор за кмет. Кандидатите ще представят своите платформи и класът ще ги избира на базата на най-добре представеното предложение. Ще се коментират понятията бюлетина, гласуване, избор.

Памела Дилова – 8л
Ралица Георгиева – 8л

Back to top button