Читалище „Съгласие” послучай 150 годишнината – за вазовската публика с любов

Читалище „Съгласие“ е едно духовно средище и модерен културен център в гр. Плевен. Читалището 150 години пази традициите  на своя град и около тях надгражда нови и модерни културни практики. То е място, осигуряващо достъп до култура и информация. Място, където всяко дете може да се развива като творец.

Читалище-училище са партньори, вървят ръка за ръка. Създават се възможности за личностна изява и уважение към изкуството, което се твори на сцена. Зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869”, гр. Плевен се оказа тясна за учениците от начален етап и децата от Подготвителна група от СУ „Иван Вазов“ на концерт-спектакъла „Чудото е в теб“. Беше чест и гордост за училището, че сме  част от юбилейния сто и петдесети сезон от основаването на читалището. За вазовската публика с любов, децата от трите състава при читалището – Балетната школа, Вокална група „Арлекино“ и Фолклорен ансамбъл „Мизия“, поднесоха прекрасен букет от позитивни емоции.

Какво чудо имаше в този спектакъл? В постановката на Вили Боянова видяхме как общуват баба и внуче. Героите разказваха интригуващо на публиката за своя свят. Децата усетиха чрез техните образи, че може би и в тях самите има заложена някаква дарба. С много желание и труд, с помощта на възрастните, той се проявява в пълния блясък на сцената.

На какви чудеса бяха свидетели учениците? На сцената се видя великолепното изпълнение на балерините на фона на приятна класическа музика. Народните ритми също събудиха възхищението на публиката. Приятната мелодия на песните плени вазовските зрители. Защо ли?

С пъстра и разнообразна програма, по вълнуващ начин малките таланти от съставите при читалището твориха с любов, а част от участниците на сцената са възпитаници на СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен.

Сред танцьорите на фолклорния ансамбъл „Мизия“ имаше ученичка от 3в клас – Гергана Атанасова. Дайчовото хоро накара да се развеселят сърцата на вазовците и те аплодираха изпълнителите, които бяха на тяхната възраст. От Гери научихме, че тя от шестгодишна ходи на народни танци. А от 2018 година вече танцува в читалище „Съгласие“. Браво на малката танцьорка! Тя не случайно е на сцена, участва активно на фолклорни фестивали и печели с ансамбъла си призови места.

И пак има с кого да се гордеем, когато запяха децата от група „Арлекино“, в която за пореден път присъства талантливият Даниел Деянов Кунов, ученик от 3 „е“ клас. Децата от най-голямото училище в областта вече го познават, защото той е дете с много таланти и ги показва на сцена – може да пее, може да танцува, да участва на подиума за модели и красота, участник е в сцени от детски филми. Много аплодисменти имаше на песента, когато запяха „Децата на Плевен”, която е написана по текст, подарен от майка на арлекинче.

Научихме от Маргарита Лазарова, секретар на читалището, че най-младият популярен сред децата състав е фолклорната група „Арлекино”. Първата балетна школа е създадена през 1954г. в читалище „Съгласие”. По-късно се създава фолклорният ансамбъл „Мизия”, който вече е на 40 години, а балетната школа е на 65 лазарника.  Нека не забравяме да благодарим на талантливите, дисциплинирани и много трудолюбиви деца от школите и на техните ръководители – Маня Николова, Виолета Боянова, Биляна и Михаил Деневи.

Накрая зрителите от СУ „Иван Вазов“, бяха поканени на сцената, за да танцуват заедно с актьорите към школите при читалището, които ни поднесоха представлението с обич, защото „чудото е във всички нас“.

От името на СУ „Иван Вазов“ беше поднесена кошница с цветя в чест на 150 годишния юбилей на „Съгласие 1869” и преклонение към таланта на малки и големи, които творят в него. Нека плевенското голямо и модерно читалище да продължава да служи на децата, на младите и на гражданите си и винаги да твори за своята публика с любов!

Тагове
Back to top button
Close
Close