Будителите днес

Учениците от 7а и 7д клас отбелязаха Празника на будителите на 10 ноември с творческо състезание по български език и литература на тема „Будителите днес”. Учениците на Циклама Иванова бяха поканили и жури, за да е справедлива надпреварата – Галя Генкова, Китка Съйнова, Илка Славова и Галина Димитрова. Никола и Светлана бяха водещи и на тях се падна да открият състезанието, в което всеки участник представи свое есе по темата. Първа бе Силвия Стоянова от 7д клас, след нея – Яна Василева от 7а, любителка на животните. Следващото момиче Йоана Димитрова бе от 7а и стана ясно, че обича пътешествията.

Четвъртият участник бе Диана Лешева от 7д клас. Тя обича плуването, покорила е и много планински върхове. След нея творбата си представи Радослава Кръстева от 7а клас, също любителка на животните, а Габриела Ангелова от 7д – музикален ентусиаст с особена любов към песните и танците. Дойде ред и на момичето, подготвило единственото стихотворение по темата – Леонора Йонова от 7д клас. Участваха още Магдалена Цветанова от 7а, Емилия Лалева и Дебора Петкова от 7д, Момчил Бенов, Яна Витанова, Катерина-Мария Кръстева от 7а, Феня Николова и Светлана Паргова – отново от 7д. 
Докато журито решаваше кои са най-добрите, се разигра кратка викторина. Опитайте се и вие да отговорите на някои от въпросите!
– Кой е първият будител от периода на Възраждането? Какво е написал той?
– През коя година е написана „История славянобългарска”?
– През кой период от години е разцветът на Иван Вазов?
– Кога отдаваме почит на Христо Ботев?
Успяхте ли да отговорите? Ако не сте, знаете къде да прочетете. А пък то си е и малко неудобно, защото седмокласниците знаеха. Всеки отговорил правилно на въпрос получаваше награда. Първите трима победители получиха грамота и книга, а останалите участници – само грамоти. Ето ги най-добрите творци: Йоана Калинова – първо място, Яна Витанова – второ място, Силвия Цветанова – трето. Гордеем се с вас, момичета! Но не забравяйте, че по-трудното предстои – питайте нас! Желаем ви успех!

Велислава Кучева 9л
Преслава Йорданова 9л

Back to top button