БМЧК във „Вазов“ – запознайте се с нас

Както вероятно знаете, доброволчеството и благотворителността са много развити и ценени в западните държави, но за съжаление не и в нашата. Това е много жалко за нас – държава с хиляди нуждаещи се от помощ хора. По този причина бих искала да ви запозная с Българския младежки червен кръст – най-голямата младежка организация в България, и участието на ученици от нашето училище в нея.
Българският младежки червен кръст (БМЧК) е хуманитарно движение, подразделение на международната организация на Червения кръст и Червения полумесец. Трудно е да се каже накратко с какво се занимава БМЧК, защото на практика можем да направим всичко, което не е в разрез със седемте принципа на Червения кръст (Хуманност, Безпристрастност, Неутралност, Независимост, Доброволност, Единство, Универсалност). Основните ни кампании са по приемна грижа, хуманитарно право и хуманитарни ценности, антидискриминация, полово предавани болести и кръводаряване. Дейността ни се състои главно в информационни кампании, фондонабирания и социални дейности. Участваме и в раздаването на хранителни запаси. Основната цел на БМЧК като младежка организация е да запълни времето на младите хора с нещо полезно, да ги направи социално ангажирани и да изгради у тях едно по-различно мислене – мислене на червенокръстци – да търсят, да се развиват, но никога да не забравят и за нуждите на околните, да бъдат състрадателни и разбиращи към чуждите проблеми и трудности, защото в крайна сметка проблемите никога не са чужди, всъщност засягат всички ни.
Щастлива съм да кажа, че от тази учебна година, за разлика от предходните, има активно участие на ученици от нашето училище. Настоящите ни занимания са главно по приемна грижа и раздаване на хранителни помощи. На 18.10 проведохме акция, под наслов „И те имат бъдеще”, част от кампанията по приемна грижа, на която изведохме децата от дом „Детелина” и си играхме с тях. Успоредно с това се проведе и информационна кампания по темата в Червен бряг. Вазовци взимат участие във всяко мероприятие и сбирка на доброволците. Надявам се, че интересът към благотворителността няма да се изчерпа и ще се радваме и на други нови доброволци!

Весела Маринишева 11л

Back to top button