Златни медали от Национален конкурс за STEМ науки

Учениците от 2г клас – Александър Новески, Антонио Йотов, Евгени Лазаров, Рая Манчева и Теодор Радоловски, са големите победители в 5-ия Национален конкурс SUPER STEM България 2021. Те участваха в направление SUPER STEAM (Art) с проект на тема „STEAM art инсталация „Заедно можем да дадем шанс на пчелите“ .

Как се ражда идеята и какъв е пътят на младите надежди до медалите? 

Всичко започва преди няколко месеца. Учениците посещават клуб по роботика с ръководител Преслав Гайдарски към Сугестопедия център – гр. Плевен, а през лятото отиват на лагер. След занятията с роботите се разхождат сред природата, наблюдават растенията и животните, а насекомите провокират тяхното любопитство. През октомври с помощта на читанката второкласниците се запознават със „Светът на малките създания“. Тогава научават още за насекомите, а най-заинтригувани остават от пчелите. Изработват различни апликации и силно се вълнуват от значението на пчелите за света и от опасността за тяхното съществуване вследствие на човешката дейност. Узрява идеята да допринесат за опазването им. Продължават да търсят допълнителна информация от енциклопедии за ползите от медоносните пчели. Така с помощта на своя класен ръководител – Снежанка Лишкова, и Преслав Гайдарски, интересът им да предпазят пчелите, прераства в арт инсталация.

Инсталацията е изградена върху шестоъгълна маса, символизираща пчелна пита. Състои се от шест различни модула, в които са представени последователно значението на пчелите, важността им за природата и човешкия живот, проблемите, пред които са изправени, и вредите, които им нанасят хората. Децата са изработили кошер, пчелички и цветя, които са били част от представянето. Направен е и експеримент със сода бикарбонат и с оцет, който показва вредата от пестицидите върху малките насекоми. Пчелите ще умрат, кацайки върху „отровно цвете”. Докато са показвали всички възможности на инсталацията, учениците са споделяли и полезна информация.

Посланието на проекта е, че заедно можем да спасим пчелите и че всичко е в нашите ръце.

Когато разбират, че са спечелили конкурса не само в областта, но и в страната, петимата второкласници изпитват безкрайно щастие и вълнение. На 2 март отличията  връчи директорът на нашето училище Димитър Митев. Те получиха златни медали и тефтери, в които да записват своите нови идеи.

Всички много се гордеем с успеха на учениците и с нетърпение очакваме новия проект, на който ще се отдадат!

Полина Маринова, 7б

Back to top button