Живейте без тютюнев дим!

Децата от четвърти клас са удовлетворени, че участват в проекта „Живот без тютюнев дим”. Най-неуморни в подготовката са учениците от 4б клас с класен ръководител Станка Ненчева. Със своите солидни познания някои стават малки  учители на своите връстници от другите класове и на по-малките от тях – трети клас.      Сияна Максимова, ученичка от 4б клас, е една истинска вълшебница, която  успява да убеди съучениците си защо не трябва да се пуши.

Споделя пред тях, че трябва всеки един да прикани своите родители и по-големите каки и батковци да водят по-здравословен начин на живот, без цигарен дим. Обогатява културата на учениците от останалите четвърти и трети класове със своята кратка, но с много акценти, лекция за вредата от тютюнопушенето. Изработената презентация и успешната подготовка, получена от нейната майка Ренета Илийчева, медицински работник, допада на  детската аудитория.  Помощниците й, особено в игрите, са Славена Късовска, Никол Стоянова и Христо Минев, деца от същия клас. Те са обучени как да представят интересни игри на две групи от всеки клас (на едната група родителите са активни пушачи, а на другата – не пушат). Учениците със задоволство слушат лекцията на училищната медицинската сестра Анелия Ангелова, която завършва с пожелание всички от техните семейства и приятелите им да са здрави. Пожелава на децата повече креативност в търсенето на начини за отстояване среда без тютюнев дим. След нейната лекция учениците от 4б клас са заредени с вдъхновение и жар. Смятат да откажат повече пушачи в борбата за здраве.
Четвъртокласниците от своя страна обещават да споделят видяното от игрите и чутото от лекцията на малката учителка Сияна, както и от презентацията „Не на тютюнопушенето”. Целта е децата от начален курс да увлекат повече близки и познати хора в общата им и светла благородна кауза. Чрез игрите на групите „Пушачи” и „Непушачи” се разбира кой издържа повече и при скачане, и при свирене, и при надуване на балони. Маската не е за препоръчване, както и тютюневият дим – по-трудно се диша. А какво се случва с „виртуалните бели дробчета”,  направени от памук и марля, щом се постави капчица с тъмна течност? Те потъмняват, погрозняват. Така навярно изглеждат белите дробове на пушачите.
Как да се откажат цигарите – това е основната задача, която си поставят всички четвъртокласници и третокласници, както и техните класни ръководители. Всеки ученик в свое послание предлага някакво решение за отказване на цигарите. Предлагат да бъдат заменени с важни за тях неща, които са свързани с техните мечти.  Казват, че искат техните близки и познати да се откажат от цигарите, защото желаят те да останат „млади”, „енергични”, „мечтите им да не се изгубят в облак от цигарен дим, „ живейте без упойващия аромат на никотина”, „цигарите не трябва да са по-силни и от нашите мечти”. Всички деца от начален курс са вече наясно с това, колко коварен е тютюневият дим, но и с факта, че процесът на зависимост е сто процента обратим и всичко зависи от мотивацията. Четвъртокласниците искат да докажат, че животът без тютюнев дим е по-хубав, по-забавен, по-здравословен и по-динамичен. Вярват, че и  по-големите ученици от нашето училище ще се присъединят към идеята „Живот без тютюнев дим”.
Какво още са направили и правят учениците от 4 клас?
– Събиране и записване на пословици, поговорки, мисли на велики хора и гатанки за вредата от тютюнопушенето;
– Откриване на любопитни факти за вредата от тютюнопушенето в интернет пространството;
– Подреждане на всички събрани презентационни материали и рисунки  в красиво оформена книжка и съхраняване в библиотеката;
– Прочитане на приказките „Тютюнът – змийска отрова”, „Мъдрецът и търговецът на тютюн”, „Най-лошият подарък”;
– Организиране излет с родители, учителя на класа, деца до парк „Кайлъка” или „Скобелев парк”.
Малките учители от 4б клас завършват часа с думите: „Ако живеем здравословно, екологично, без цигарен дим, е все едно да живеем по европейски. В нашите души е истинският огън и ние трябва да го съхраним и да не позволяваме на цигарите да пречат на ума.”
Четвъртокласниците вече са убедени, че най-лошият подарък  е цигарената кутия. Ще предложат на родителите си повече спорт, музика, туризъм, изкуство, книги… Учениците от 4 а, б, в, г клас се надяват, че чрез тяхната информационна кампания и различните мероприятия по реализацията на проекта ще въздействат на всички пушачи, които  познават,  и ще ги посъветват: „Живейте без тютюнев дим!”

bez t.dim 4a

bez t.dim 4a

bez t.dim 4a

bez t.dim 4a

Back to top button