Захари Иванов жъне победа след победа

Помните ли Захари Ивайлов Иванов от 3 а клас. Последно говорихме за неговия успех на шахматна надпревара, част от веригата „Млад гросмайстор“. Третокласникът си завоюва трето място и заедно с това възможност да продължи участието си във финалния турнир, който щеше да се проведе в Трявна, а ние завършихме статията с пожелание за успех.
И младежът успя! Захари се завърна от Трявна с отличие, с което за поред път ни донесе повод за много радост и гордост. Аз се срещнах с малкия шахматист, за да може да получим разказ от първо лице за трудностите и вълненията около финалния турнир.

Шахматното състезание се е провело в началото на месеца- между 3 и 5 май, домакин на надпреварата беше град Трявна. В оспорваната спортна изява участие си бяха подсигурили 16 деца- финалисти от петте плевенски турнира, сред които беше Захари, а освен това се включиха и още много други, но те сами трябваше да поемат разходите си. Шахматистите са били разделени в четири групи- до 8 год., до 10 год., до 12 год. и до 16 год., като нашият третокласник е бил във втората. Момчето е имало общо 7 игри, от които е спечелило 5- наистина завиден резултат, който го изстрелва на престижното 3 място и го прави един от представителите на България в международния фестивал „Надеждите на света“, който ще се проведе във Варна това лято. Нашият млад шахматист сподели, че двубоите са били оспорвани. Радостната искра в очите му и широката му усмивка доказваха, че е доволен от представянето си, макар да беше достатъчно скромен да не го каже. Гордостта му, която и ние споделяме, обаче е напълно заслужена, тъй като Захари сам призна, че се е изправил срещу най-добрите шахматисти в цялата страна.
Като свидетелство за значимото му постижение организаторният комитет на веригата връчи на нашия третокласник диплома, подписана от директора на турнира г-н Борис Христов, и медал. Захари също така получи възможност да участва в летния фестивал безплатно. Той ще се проведе между 23 юни и 3 юли в курортния комплекс „Св. Св. Константин и Елена“. Фестивалът ще включва шахматен турнир, на който Захари отново ще има възможност да покаже своите блестящи умения.
Излишно е да обясняваме колко се радваме за този пореден триумф на нашия златен шахматист, а думи, които да са достатъчни да изразят нашата гордост, няма. Ние, от СОУ „Иван Вазов“, искрено благодарим на Захари, че продължава така достойно да защитава името на училището и му пожелаваме много късмет на летния турнир, макар да знаем, че не му е нужен!

Силвия Тачева – 10и клас

Back to top button