Задачите са лесни когато ученикът се е трудил

Лесна или трудна е за 7-окласниците математиката решихме да проверим в две плевенски училища, в които вчера се проведе национално външно оценяване по математика. 
В СОУ “Иван Вазов” е тихо и спокойно – нищо, че училището е най-голямото в Плевен. Вчера 156 седмокласници от 7 паралелки се явиха на изпит по математика. Един ученик от това училище няма да участва в изпитите след 7 клас. Причините са здравословни – момчето е със счупена дясна ръка, което на практика не му позволява да пише.
При отварянето на изпитните материали освен квесторите и ръководството на СОУ “Иван Вазов” имаше и наблюдател-ученик – 7-окласничката Изабела Данаилова.
Един час работиха децата по първия модул. След кратка почивка започна втория модул, който по регламент е с продължителност от час и половина.
Директорът Димитър Митев сутринта поздрави децата и им пожела успешна работа. За “Посредник” сподели, че на втория модул по БЕЛ не е се е явил само един от учениците.
Питаме г-н Митев кой от двата предмета затруднява децата. “Смятам, че по-добра е системата на изпитване и оценяване, която се прилага сега – по цял свят е въведена системата на тестови задачи. При предишната организация на изпита децата определено бяха по-притеснени. Това за математиката. А що се отнася до това български или математика, смятам, че това е специфично за всяко отделно дете. Мина времето, в което трябваше да се “градят” всестранно развити личности. Определено децата са различни, но в 7 клас има и още нещо – тъй като става въпрос за базови знания, които те трябва да са усвоили до момента, и по БЕЛ, и по математика добре се справят децата, които са се трудили”, споделя Димитър Митев. И допълва, че вярва в учениците си и очаква добри резултати.
В СОУ “Христо Смирненски” децата спокойно решаваха тестовете. Посреща ни директорът Николай Иванов. Вчера на изпит по математика се явиха 26 седмокласници от общо 30 завършващи 7 клас през тази учебна година. И тук причините за отсъствието на четири деца са здравословни. “Организацията беше направена добре, изпитът започна в 9:10 часа. Нямаме проблеми, децата по принцип са свикнали, защото те имат външно оценяване и след 4 клас. Пък и сега това им е втори изпит, така че няма притеснения”, научаваме в разговора с Николай Иванов. Наблюденията на директора са, че децата, които имат амбиции да кандидатстват, са се подготвили добре и по български език, и по математика.
В СОУ “Христо Смирненски” на втори модул по български език са се явили половината от седмокласниците.

Източник: Посредник

Back to top button