За спорта и агресията

На 01.10.2020г.от 10:00ч. в СУ „Иван Вазов” се проведе среща, организирана по проекта ”Младите хора – Бъдещето на България – в действие“ на асоциация „Докосни дъгата” и Министерство на младежта и спорта. На нея присъстваха заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, заместник-министъра на младежта и спорта Николай Павлов, много от успешните ни български спортисти и някои от привържениците на инициативата.

Сутринта на първия октомврийски ден бе изпълнена с много положителни емоции и събития. Нашето училище бе домакин на една група от много амбициозни и успели хора. Асоциация „Докосни дъгата” и Министерство на младежта и спорта направиха следващата крачка в борбата с агресията сред младите хора – песента „Обединени” на Валентина Александрова призовава всички нас да се обърнем към спорта, защото той ще ни научи на упоритост, постоянство и дисциплина. Спорът е здраве и то не само физическо – той дава баланс и на ума ни.

Оформи се интересна дискусия, в която заместник-министрите съответно на образованието и на спорта, споделиха своите възгледи относно физическата активност като средство за справяне с агресията и по-нататъшното развитие на проекта. Очаква се изграждането на нови спортни зали и центрове, чрез които да се насърчат младите. Бяха представени и картини, които показват, че изкуството също е начин човек да се самоусъвършенства и да се пребори с негативната енергия.

На срещата присъстваха олимпийският и двукратен европейски шампион по бокс Петър Лесов, световният шампион по самбо Божидар Темелков, олимпийската медалистка по борба Елица Янкова и световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, за да ни разкажат от първо лице за спорта и добродетелите, които той ти дава. Тези млади и успели хора споделиха как когато си физически активен и влагаш сърцето и душата си в нещо, което те прави щастлив, умът ти остава чист. Когато се посветиш изцяло на една кауза, нямаш време да мислиш за агресия. Като хора, практикуващи бойни спортове, те споделят, че това, с което се занимават по никакъв начин не ги е направило агресивни, а напротив – показало им е, че това с което се бориш не е на ринга или тепиха, а в собствената ти глава. Петър Лесов дори призна, че преди да започне да се занимава с бокс самият той е бил агресивен и са му били нужни години, за да започне да се занимава сериозно със спорт и да загърби буйният си нрав в името на нещо добро – спортът може да ни спаси дори от самите нас.

Подкрепа в инициативата оказаха още Детелин Далаклиев, треньорите на плевенските отбори по волейбол и баскетбол, както и психологът д-р Анелия Рангелова.

Мероприятието продължи с програма, подготвена от училищния мажоретен състав. Благодарение на момичетата от него и Валентина Александрова всички успяхме да чуем песента „Обединени” и да усвоим колкото се може повече от нейното послание. Д-р Рангелова въвлече учениците от 11 клас в една много интересна игра, карайки ги да опишат с думи любимия си цвят.

Въпреки обещанието за дъжд, всичко мина по план, което доказва идеята на днешната среща, че позитивната енергия е толкова силна, че може да повлияе на нас, на околните и в случая дори на времето. Спортът е нашият шанс да предотвратим разрастването на агресията сред нас. Това е битка, която всеки сам води вътре в себе си, но ако я изгуби рефлектира навън, сред околните. Изкуството и физическата активност могат да бъдат храната за нашия ум, това което ще му даде сили в битката с агресията.

Синтия Чалъкова 12б

Back to top button