За приятелството и още нещо…

Казват, че приятелството е рядко срещано цвете, което расте по най – високите части на планината. Щастлив е този, който го намери.

Учениците от втори „Б” клас вече са открили това цвете. Втора година са заедно и градят приятелството помежду си. Заедно учат, играят, смеят се, плачат, споделят хубави и лоши моменти от ежедневието си. Преодоляват собствения си егоизъм, учат се да уважават мнението на другия, да съпреживяват чуждата радост и болка, да са внимателни, добри, щедри … Взаимно се подкрепят и утешават. Доверието помежду им расте всеки ден и се ражда приятелство.

Когато в края на месец октомври разбират, че Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен обявява конкурс за лично творчество на тема „Приятелството – удивителната магия на живота…”, второкласниците с ентусиазъм решават да творят в съответните категории: „Есе, стихотворение, разказ”, „Фотография, рисунка”.

Мартин и Борис съчиняват стихотворения. Марти писа за своя приятел кучето Джинка, а Боби споделя в рими какво е за него приятелството. Преслав се вдъхновява от героите в Читанката Моливка и Гумичко. В разказа му героите от часовете по литература оживяват. Те си помагат и стават приятели с дете от класа. Михаил участва със снимка, на която е със своя приятел …

Андреа, Белослава, Божидар, Гергана, Катерина и Преслава грабват четки и палитри, моливи и флумастери, блокчета. Детското им въображение претворява случки от живота, в които са се докоснали до магията на приятелството. Всичките им съученици са впечатлени от оригиналните идеи – в библиотеката, на двора, в парка и у дома. Приятелството между децата е навсякъде. Хрумването на Гергана да съчетае различни видове изобразително изкуство – рисунка с апликация от природни материали и да изобрази приятелите през различните сезони, не остава незабелязана от по – наблюдателните. Не се притесняват малките творци да се включат в конкурса в една възрастова група с големите каки и батковци – от 6 до 15 години.

Когато организаторите на конкурса се обаждат, за да ги поканят на церемонията по награждаването в Арт залата на Регионалната библиотека, всички много се радват. Искат да отидат там, за да ги поздравят, но са на училище… Журито на конкурса отличи с поощрителна награда рисунките на Катерина Чавдарова Попова и Преслава Пламенова Георгиева в категорията „Фотография, рисунка”. В същата категория и със същата награда беше удостоен и Михаил Добромиров Иванов за фотография. Гергана Павлинова Младенова грабна приза за оригинална идея пак в тази категория. Преслав Йорданов Йорданов получи поощрителна награда за разказа си „Добри приятели” в категорията „Есе, стихотворение, разказ”.

Талантливите деца получиха от организаторите на конкурса за творчеството си грамоти и книги. Те вярват, че когато имаш приятели, всичко около теб е прекрасно. Пожелаваме творческото им вдъхновение да не стихва и да се развиват, всеки в своята област. Защото имат един от най – великите дарове на живота – приятелството.

 

 

 

 

ПРИЯТЕЛСТВОТО – УДИВИТЕЛНАТА МАГИЯ НА ЖИВОТА
ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ

РАЗКАЗ

ПРЕСЛАВ ЙОРДАНОВ ЙОРДАНОВ – 8 г., 2. клас
СУ „ИВАН ВАЗОВ” – ПЛЕВЕН

Живеели на чина на Гого двама добри приятели – гумичка и моливче. Тя се казвала Ели, а той – Роли. Много обичали Гого. Помагали му, когато се нуждаел от помощ, пазели тайните му. В междучасие танцували, играели, лудували като деца.

Гого бил добро дете и приятел. Галел ги и им бил благодарен за тяхната помощ.

Веднъж палавият Жоро блъснал чина на Гого. Ели и Роли полетели на пода. Тайно проронили сълзички, но Гого ги вдигнал, прегърнал приятелски и се извинил за постъпката на Жоро.

Приятелството е скъпоценен дар.

Back to top button