За пореден път с отличия в историята

Макар месец май да беше изпълнен както с много вълнения, така и с притеснения, нашите съученици продължиха да се представят все така блестящо в не една или две дисциплини. Именно затова можем да се похвалим с последните награди, завоювани от третия кръг на Националното състезание по история на България. Там наши представители бяха цели 13 ученици, 9 от които грабнаха призовите места.

 

Националното състезание по история на България се организира за пореден път, като по традиция с подготовката отново се зае Педагогическа асоциация „Образование без граници“- Стара Загора. Целта на организаторите е да се поощри интереса към българската история в прогимназиален етап на училищното образование. Затова възрастовата група, към която е насочен регламента, е от четвърти до седми клас. Самото състезание е разделено на три дистанционни кръга, като финалният четвърти, който е и национален, се състои в града, организатор на събитието – Стара Загора. Системата за оценяване е точкова. Учениците се явяват на първите три кръга, а тези, събрали най-висок резултат, се класират за последния. В рамките на 40-те минути, те трябва да отговорят на тестова част и да разпознаят обширен снимков материал според темата.
В първия кръг, провел се в нашето училище на 16 декември миналата година, се явиха 20 ученици. Десет от тях бяха от пети клас, а останалите десет от шести. Всички те имаха стабилна подготовка и се чувстваха сигурни в знанията си. Резултатите, разбира се, не закъсняха. Темата „Славяни и прабългари“ не затрудни по никакъв начин участниците. Макар да трябваше да се преборят и с тестови задачи, и с такива с отворен отговор, както и с богатия снимков материал, представящ бита и културата на древните племена, участниците се доказаха и бяха наградени с грамоти за отлично представяне.
През месец февруари тази година нашите съученици отново премериха сили, този път на тема „Културата на българското Възраждане“. Дори това, изглежда, не беше пречка за тях, тъй като успехите бяха красноречиви. Броят точки, който извоюваваха, бе повече от висок и затвърди позициите им за следващия етап. Така се стигна до решаващия кръг от месец април на тема „Войните за национално обединение на българите“. Именно там се излъчиха следните призови места, заети съответно от: Теодора Йорданова от 6а клас, Елица Цончева и Анджела Тодорова – 6ж, завоювали бронзови медали; Нина Нинова и Теодора Томова – 6б, спечелили сребърни медали и Даяна Пенкова – 6а, Ив-Кристиан Недков – 5б, Пресиан Михайлов и Александра Станчева от 5а, взели златните медали. Няма как да не споменем и Венета Ташкова и Владимира Височкова (5б) и Елица Борисова и Виктория Стрижлева (5д), също представили се достойно и в трите кръга.
Децата, сред които и такива с предишен опит в състезания по история, отдават успеха си на подготовката от страна на техния преподавател по история и цивилизация, г-жа Биляна Ангелова, която се е погрижила за отличното представяне на своите ученици. От своя страна ние им желаем много нови отличия и късмет в бъдеще.

 

Виктория Якимова, 11з клас

Back to top button