За отличени математици – грамоти от „Европейско кенгуру”

На 23.03.2013 г. в НУ ”Христо Ботев” и ОУ ”Д-р Петър Берон” в Плевен деца от града участваха едновременно със своите връстници от Европейския съюз в традиционното математическо състезание”Европейско кенгуру”. Състезанието се организира под егидата на Съюза на математиците от Европа и България.

Учениците се състезаваха в 6 възрастови групи: 0 група – 1 клас, І група – 2 клас, ІІ група – 3 и 4 клас, ІІІ група – 5 и 6 клас, ІV група – 7 и 8 клас, V група – 9 и 10 клас, VІ група – 11 и 12 клас. По регламент надпреварата продължи 75 минути – от 11.00 до 12.15 часа. 1 и 2 клас трябваше да решават по 18 задачи, 3 и 4 клас – 24 задачи, 5 и 6 клас – 30 задачи… Много родители придружиха децата си и споделиха вълненията им до края на състезанието.

 

Резултатите бяха оповестени на страниците на СМБ, както и на сайта за секцията, гр. Плевен. На 20.04.2013 год., когато се проведе 20 юбилейно Великденско математическо състезание, се връчиха грамоти на отличените математици от състезанието „Европейско кенгуру”. Това се случи в читалище „Христо Ботев”, гр. Плевен. Те бяха връчени от проф. д-р по математика Михаил Константинов. Той накратко разказа за значението на математиката , за безкрайността на числата

 

и че една математическа задача трябва да бъде пътеводен знак сред лабиринтите от пътища за решенията. Тя трябва да е трудна, за да привлича децата, но все пак да не е напълно недостъпна. Науката математика изисква от едно дете да притежава съобразителност, досетливост, находчивост, да умее да пренесе основните математически знания и умения в нестандартни за учениците ситуации.  Част от средствата за състезанието се даряват на Фонд за болни деца, чийто инициатор е професорът по математика.

Нашето училище имаше представители – състезатели от 1-ХІ клас, най-много от начален етап 1-4 клас. И на това състезание най-ентусиазирани бяха първокласниците – 102-ма. Те нямат още така наречения „траен интерес” към математиката, но харесват науката с числа и смело се втурват да боравят с тях. Състезателната тръпка на вазовчетата оставя приятен спомен за удоволствие от срещата с математиката и успешното решаване на европейските задачи.  

Нека честитим на победителите от СОУ „ Иван Вазов”! Те са наша гордост!

Първи клас
Първо място –  80 точки –  Даниел Василев Великов  –  1а клас
Първо място –  80 точки – Радослав Тихомиров Христов – 1а клас
Второ място  – 75 точки –  Волен Любомиров Анов  – 1д клас

 

Трети клас

Първо място – 100 точки – Емилиян Светозаров Симеонов – 3б клас
Второ място –  95 точки – Павел Тонев Енев – 3б клас

Трето място –  90 точки – Александър Николаев Христов – 3а клас

 

Четвърти клас

Първо място – 115 точки  – Захари Емилов Маринов – 4д клас
Второ място –  110 точки – Далия Владимирова Атанасова – 4б клас

kenguru2kenguru3kenguru4kenguru5
Back to top button