За народните будители с машина на времето

В навечерието на Деня на народните будители с моите ученици от III“е“ клас посетихме „Творителница О’Писменехъ“ в нашия град. С любопитство влязохме в малкия двор на творителницата и с интерес очаквахме да се насладим на магията на спектакъла, който представя Диян Павлов (Джими).

Домакинът започна своя разказ за славянската писменост и българската просвета през вековете, сменяйки за един час различни костюми. Пред очите ни оживяха братята Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и даскали в килийни и взаимни училища. Представлението му е приказка за нашата писменост и народните ни будители през вековете, а третокласниците не бяха само зрители, но и участници в завладяващия спектакъл на този магьосник. Потопени в атмосферата на първите български училища децата писаха върху пясък и с калем върху плоча. Докоснаха се до гъшето перо и мастилницата, видяха дивит – метална продълговата кутийка с две отделни хранилища за мастило и за перо, считана за символ на образованост, ако се носи в пояса. Един от третокласниците влезе в ролята на помощник-учител, както е ставало обучението в периода на Българското възраждане. Любопитни предмети в пресъздаването на атмосферата от онова време бяха фалагата и копана, използвани за наказание на учениците в килийните училища, когато закъснявали или задремвали по време на час, както и табелките с надпис „добър“, „прилежен“ или „мързелив“, „немирен“, които даскалите окачвали на децата във взаимните училища.

На раздяла всеки ученик получи „Моята първа книга за народните будители“. Така, пренесени като с машина на времето, третокласниците слушаха в захлас за народните будители, отворили очите на народа ни за светлината на буквите и знанието.

Кл. р-л: Наталия Тодорова

Back to top button